Гроси: Могућност нуклеарне несреће у Запорожју и даље присутна

Tanjug
Гроси: Могућност нуклеарне несреће у Запорожју и даље присутна

СОЧИ, - Шеф Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси упозорио је да је и даље присутна могућност "несреће" у највећој европској нуклеарној електрани, у региону Запарожја, која се налази близу линије фронта у Украјини.

Гроси је, након разговора у Сочију са руским предсjедником Владимиром Путином, оцијенио да је ситуација око те нукеларке "еволуирала" последњих мjесеци, али да опасност постоји све док трају непријатељства између Москве и Кијева.

 Он је, у интервјуу за "Раша тудеј" (РТ), рекао да се ИАЕА "добро етаблирала" у нуклеарној електрани Запорожје, где је сада мирно, за разлику од раних фаза сукоба када је објекат претрпео "директне поготке". 

 Гроси се, ипак, уздржао од описа ситуације као побољшане, наводећи да се услови могу променити у сваком тренутку због активних борби у њеној релативној близини, наводи РТ.
   "Мислим да су сви свjесни шта је овде у питању. Моја функција је да стално скрећем пажњу свима на оно што је у опасности. У ратној ситуацији може се догодити (неочекивано). Уверавам вас да сам врло јасан када разговарам са свима о овоме. Дакле, увjерен сам да нас чују", рекао је шеф ИАЕА.

  Нукеларна електрана је пала под контролу Москве 2022. године, на почетку сукоба са Украјином.

 Русија је више пута оптуживала Кијев да је изводио артиљеријске, ракетне и беспилотне нападе на објекат, као и да је више пута слао специјалне снаге уа покушају да га заузму. Кијев, међутим, тврди да је Руси гранатирају нуклеарку и да је руска војска тешко минирала објекат.

 Постројење је претрпело мању штету на својој инфраструктури за подршку и стављено је у стање мировања како би се минимизирале шансе за потенцијално катастрофалан сценарио, подсећа РТ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана