Грифитс: Сукоб пријети да "прогута" читаву земљу

Срна
Грифитс: Сукоб пријети да "прогута" читаву земљу

ЊУЈОРК - Рат и глад пријете да у сукобљеном Судану "прогутају" стотине хиљада неухрањене дјеце која су у опасности да умру, упозориле су данас УН.

"Што борбе дуже трају, то је њихов утицај разорнији. Нека мјеста су већ остала без хране. Стотине хиљада дјеце су озбиљно потхрањена и у непосредној опасности од смрти ако се не лијече", наводи Мартин Грифитс, подсекретар УН за хуманитарна питања и координатор за хитну помоћ.

Сукоб између војске под командом генерала Абдела Фатаха ел-Бурхана и паравојних Снага за брзу подршку /РСФ/, којима командује Мохамед Хамдан Дагло, избио је 15. априла.

"Рат у Судану подстиче хуманитарну ванредну ситуацију епских размјера. Овај вирални сукоб, глад, болест и расељавање који су остали за њим сада пријете да прогутају цијелу земљу", рекао је Грифитс.

Грифитс је упозорио да су залихе хране на југу земље потпуно исцрпљене, а да хуманитарни радници не могу да приступе том подручју због сукоба и блокада на путевима.

Према процјенама, близу 5.000 људи убијено је од почетка сукоба. Због сукоба није могуће доћи до тијела многих за које се сматра да су погинули, пренио је АФП.

Подаци УН показују да је током четири мјесеца сукоба више од 4,6 милиона људи било приморано да напусти своје домове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана