Грифитс: Газа пред апокалипсоом без додатне помоћи

СРНА
Грифитс: Газа пред апокалипсоом без додатне помоћи

ДОХА - Блокирање испорука помоћи која се шаље у Појас Газе може да доведе до "аплокалиптичног" исхода, рекао је шеф хуманитарних операција УН Мартин Грифитс и упозорио на појаву глади на опкољеној територији.

"Ако нестане горива, ако помоћ не стигне до људи тамо гдје им је потребна, глад, о којој смо тако дуго причали и која се назире, више неће бити само прича. Биће присутна", рекао је Грифитс.

Он је додао на маргинама састанка са катарским званичницима у Дохи да ће посљедице бити "веома тешке и апокалиптичне", пренио је АФП.

Грифитс је рекао да би око 50 камиона помоћи дневно могло да стигне до најтеже погођеног сјеверног дијела енклаве преко поново отвореног прелаза Ерез.

Међутим, битке које израелска војска и милитанти Хамаса воде у близини прелаза Рафа и Керем Шалом, на југу Газе, значе да су витални путеви блокирани, објаснио је шеф хуманитарних операција УН.

УН су саопштиле јуче да је 800.000 људи било присиљено да побјегне из Рафе због израелског напада на милитанте Хамаса у овом граду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана