Грифитс: Mилион људи у Гази суочиће се са глађу и смрћу до половине јула

Танјуг
Foto: Nbcnews.com

ЖЕНЕВА - Координатор Уједињених нација за хитну помоћ (УНОЦХА) Мартин Грифитс саопштио је данас да ће се у Појасу Газе до средине јула више од милион Палестинаца суочити са глађу и смрћу и позвао лидере Г7 да искористе свој утицај да то зауставе.

''Глад у 21. вијеку је пошаст која се може спријечити. Лидери Г7 могу и морају да користе свој утицај како би помогли да се то заустави. Чекање званичног проглашења глади пре него што се нешто учини била би смртна казна за стотине хиљада људи'', наводи се у саопштењу Грифитса објављеном на званичној страници УНОЦХА.

Он је такође упозорио на критичну хуманитарну ситуацију у Судану, где се пет милиона људи суочава са глађу услијед грађанског рата у тој земљи, а осврнуо се и на глад у Малију и Мјанмару.

''И у Гази и у Судану, интензивне борбе, неприхватљива ограничења и оскудна финансијска средства спречавају хуманитарне раднике да испоруче храну, воду, семе, здравствену нјегу и другу помоć за спасавање живота. Ово се мора промијенити - не можемо себи дозволити да изгубимо ни минут'', истакао је Грифитс.

Напоменуо је да је дужност земаља Г7 да искористе политички утицај и финансијска средства да омогуће организацијама да допру до свих људи којима је потребна помоћ.

Грифитс је нагласио да је од кључног значаја да ''свет престане да храни ратну машину'' која изазива глад у Гази и Судану и да је неопходно дати приоритет дипломатији.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана