Гренел: Након одласка Трампа, погоршани односи Београда и Приштине

Срна
Гренел: Након одласка Трампа, погоршани односи Београда и Приштине

БЕОГРАД- Односи Београда и Приштине погоршани су након одласка Доналда Трампа са мјеста предсједника САД, оцијенио је бивши амерички изасланик за дијалог Ричард Гренел.

Поводом три године од потписивања Вашингтонског споразума, Гренел је истакао да је актуелни предсједник САД Џозеф Бајден јасно ставио до знања да Балкан није приоритет.

Гренел је оцијенио да су односи Београда и Приштине нарушени због напуштања дипломатског, политичког и економског вођства актуелног америчког предсједника Бајдена.

Он сматра и да је наивно рачунати на инострану пословну експанзију у региону, гдје је физичка безбједност људи и имовине гарантована присуством НАТО трупа.

Гренел је у изјави за портал "Косово онлајн" оцијенио да је одлука Бајдена да уступи амерички дипломатски и економски ангажман у региону аналитичкој парализи ЕУ само погоршала ствари, те указао да је показатељ да су поништена достигнућа Трампа то што мораторијум за чланство такозваног Косова у међународним институцијама није продужен.

Вашингтонским споразумом, потписаним 4. септембра 2020. године је, између осталог, био договорен мораторијум на годину дана, односно да Приштина неће радити на уласку у међународне институције и организације, а Београд неће спроводити дипломатске активности чији је циљ повлачење одлуке о признавању независности Косова.

Главни акценат економског документа, који је имао 16 тачака и двије верзије, био је на оснивању развојног фонда и отварање регионалне Међународне развојне финансијске корпорације у Београду.

Неке од тачака тицале су се израде студије у вези са језером Газиводе, изградње ауто-пута Београд-Приштина, обнове жељезничког саобраћаја, а дата је и подршка иницијативи "Отворени Балкан".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана