Грчку чека опасно љето: Наређена евакуација!

GS
Foto: AP

Грчки премијер Киријакос Мицотакис упозорио данас, на састанку свог кабинета, да Грчку чека опасно љето због шумских пожара, продужене суше и необично јаких вјетрова који доприносе ширењу ватрене стихије.

"Имали смо изузетно тежак јун у погледу временских услова, са великом сушом и неуобичајено јаким вјетровима за ово доба године. Желим да се захвалим свима који су обавили велики посао током посљедњих неколико дана, али и да поново скренем пажњу свима нама на љето за које се предвиђа да ће бити посебно опасно", рекао је Мицотакис, преноси портал Катимерини.

Шумски пожари су чести у Грчкој и вруће, суво и вјетровито вријеме које научници повезују са ефектима климатских промјена повећало је њихову учесталост и интензитет.

Само овог викенда, избиле су десетине пожара широм Грчке, укључујући и два у близини главног града Атине.

Мицотакис је рекао да је око 100.000 квадратних метара земљишта изгорјело у та два пожара и да је штета била ограничена због брзе реакције државних служби за ванредне ситуације.

Букнули нови пожари, људи бјеже у море

Нови пожари су букнули данас на острвима Хиос и Кос у источном дијелу Егејског мора, а на њиховом гашењу алармирани су сви расположиви ватрогасци.

Грчке службе за ванредне ситуације издале су наредбе за евакуацију становника са подручја Метохи на западном Хиосу, позивајући их да се упуте на оближњу плажу, преноси АП.

Нешто јужније, на острву Кос, ватрогасна служба је саопштила да се 20 ватрогасаца, хеликоптер и добровољци боре против пожара који је избио у централном дијелу острва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана