Грчки суд одбацио оптужбе за шпијунажу против хуманитарних радника

Srna
Foto: TheSeattleTimes

ЖЕНЕВА - Суд на грчком острву Лезбос одбацио је данас оптужбе за шпијунажу против групе хуманитарних радника и тужилаштву је наређено да поново покрену случај због пропуста у судском процесу, јавили су локални медији.

Хуманитарни радници, од којих су неки страни држављани и међу њима је избјеглица из Сирије, повезани су са непрофитном организацијом "Центар за одговор у хитним ситуацијама" која је вршила операције потраге и спасавања на острву Лезбос од 2016. до 2018. године.

Суд је данас подржао притужбе оптужених и донио је одлуку да су оптужбе за шпијунажу нејасне и да документи које је поднијело тужилаштво нису преведени за странце.

Тужилаштво ће морати да поново поднесе случај суду, али то неће бити могуће јер ће оптужбе застарити. Суђење на Лезбосу почело је у новембру 2021. године и одмах је одгођено и пребачено на други суд. Процес је настављен током седмице.

Канцеларија УН за људска права саопштила је данас да слични случајеви имају застрашујућ утицај на хуманитарне организације у региону и затражено је да се оптужбе одбаце.

Острво Лезбос било је у центру избјегличке кризе јер је свакодневно на обале пристизало више стотина азиланата, углавном из сусједне Турске.

Грчке власти су се нашле на удару критика хуманитарних организација јер су на разне начине спречавали волонтере да помажу азилантима да дођу до копна. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана