Грчки политичар из затвора освојио мјесто у Европском парламенту

Tанјуг
Foto: Грик Рипортер

АТИНА - Грчки политичар Фреди Белерис, који је осуђен за куповину гласова у избору за градоначелника у албанском граду Химаре, освојио је мјесто у Европском парламенту из затвора у Албанији.

У његовом родном граду у Албанији, присталице Белериса су у недјељу запалиле бакље и ватромет у знак славља, преноси Ројтерс.

Белерис, који се кандидовао на изборима са грчком странком, требало би у петак на суду да уложи жалбу на осуђујућу пресуду по оптужбама за куповину гласова на локалним изборима за градоначелника годину дана раније, за које је у сриједу рекао да су лажне и политички мотивисане.

''Једина праведна одлука била би моја ослобађајуćа пресуда. Нема доказа против мене. Нема шансе да би одлука била другачија у било којој другој држави“, рекао је Белерис Ројтерсу у телефонском интервјуу из затвора.

Белерисов случај је заоштрио односе између Албаније и Грчке, као и бројних албанских имиграната у Грчкој и грчке мањине у Албанији.

Ухапшен је у мају 2023. током изборне кампање за градоначелника у свом родном граду Химаре, где живи активна заједница етничких Грка. 

Он је побиједио на тим изборима, али никада није положио заклетву док је био у истражном затвору, а у марту ове године је осуђен због изборне преваре.

Белерис, који је освојио мјесто у парламенту ЕУ представљајући Партију нове демократије грчког премијера Киријакоса Мицотакиса, рекао је да је његова побједа порука Албанији да не може више да се ''понаша као неевропска земља''.

Након што је Белерис прошле године ухапшен, Грчка је затражила његово моментално пуштање на слободу, упозоравајуćи да би то могло утицати на кандидатуру Албаније за пријем у ЕУ.

Дугогодишњи став Атине је био да Албанија треба да поштује права изабраног градоначелника и да циљ те земље да се прикључи ЕУ зависи од тога да поштује владавину права.

Албански премијер Еди Рама рекао је да је случај Белериса правосудна, а не политичка ствар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана