Грчка тражи од агенције ЕУ савјет за побољшање безбједности жељезнице

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

АТИНА- Грчка је затражила савјет од Агенције Европске уније за железнице (ЕРА) како да побољша безбедност на пругама, након несреће 28. фебруара, у којој је погинуло 57 људи, рекао је данас премијер Кирјакос Мицотакис.

Том приликом се воз са 350 путника, од којих су већина били студенти, сударио се са теретним возом код Ларисе, у централној Грчкој.

Та несрећа је изазвала јавне протесте против власти које су, како наводи Ројтерс, неколико пута игнорисале позиве жељезничких синдиката да се побољша безбједност и запосли више људи.

Мицотакис је рекао грчкој предсједници Катерини Сакеларополу да "не може да врати вријеме", али да може да осигура да ће истрага о судару бити "транспарентна и темељна".

"Нећу оклијевати да искористим сву европску расположиву помоћ", рекао је Мицотакис, додајући да је тражио од ЕРА да уради извјештај са савјетима, који ће бити објављен у јавности.

Грчка влада је за несрећу окривила углавном људску грешку, али је признала да има недостатака у жељезници због слабог инвестирања и занемаривања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана