Грчка позива на заједничко рјешење за несташицу лијекова у ЕУ

AA
Foto: AA

АНКАРА - Грчка је позвала Европску унију (ЕУ) да осмисли заједничко рјешење за несташицу лијекова која је погодила више држава чланица, изјавио је у сриједу министар здравља те земље Танос Плеврис.

За ЕРТ министар здравља је изјавио да се обратио европској комесарки за здравље и сигурност хране Стели Кириакидоу у писму о могућим рјешењима за несташицу.

Напомињући да је Грчка у уторак увела низ мјера за рјешавање проблема, он је нагласио важност проналажења заједничког рјешења.

Плеврис је сугерисао да централизовани увоз и дистрибуција сировина које се користе у фармацеутској индустрији може послужити као тренутно рјешење.

Он је додао да би ЕУ требало да предузме кораке да подржи европску индустрију лијекова јер је криза показала да ЕУ не може да зависи само од увоза сировина из Азије.

Плеврис је додао да ће, усред текуће епидемије грипа и других инфекција респираторних система, тренутна велика потражња за лијековима који се користе против тога смањити са престанком зиме, чиме ће се тржиште нормализовати.

Грчка је у уторак увела план за рјешавање несташице лијекова.

Мјере ће укључивати поскупљење лијекова са врло ниским цијенама и већа издвајања осигураника при куповини лијекова, као и строжију контролу складишта и апотека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана