Грчка полиција покренула интерну истрагу због инцидената навијача Динама

Г.С.
Грчка полиција покренула интерну истрагу због инцидената навијача Динама

АТИНА - Начелник штаба грчке полиције покренуће административну истрагу због неуспјеха снага безбједности на националном нивоу да спријече хулигане фудбалског клуба Динамо из Загреба да стигну у Атину како би присуствовали утакмици и изазову инциденте који су резултирали смрћу навијача АЕК-а, упркос упозорењу хрватских и црногорских власти најмање два дана унапред, саопштено је данас.

Истрагу ће водити генерал-потпуковник полиције Елефтериос Гарилас, који ће истражити зашто полиција није успјела да заустави хулигане упркос забрани навијачима Динама да присуствују утакмици њиховог тима против АЕК-а у ОПАП арени у Неа Филаделфији, која је требало да се одигра данас, пренијела је грчка агенција АМНА.

Поддирекција грчке полиције за контролу насиља у спортским зонама пренијела је информацију хрватске безбједносно-обавјештајне агенције да скоро 100 навијача загребачког Динама планира да отпутује у Грчку.

Хрватска агенција је извијестила и да су навијачи АЕК-а обавијештени о овим доласцима и да се организују у близини ОПАП Арене у Неа Филаделфији.

На основу ових информација, штаб полиције издао је наређење граничарима и солунским званичницима, али је и поред упозорења централе и црногорских власти да су хулигани пропутовали ову другу земљу, конвој успио да прође кроз Грчку ка Атини без заустављања.

Неке од хулигана је на наплатној станици Елефсина примјетило полицијско обезбјеђење, док се неколико њих зауставило у Кијату, сјеверозападно од Коринта.

Амбасада нема информација о ухапшеним или повријеђеним држављанима БиХ у Атини

Одатле су се подијелили у мање групе и отпутовали у Атину или сопственим колима или градском жељезницом.

Највећи дио групе стигао је у око 25 аутомобила до станице 'Ирини' на линији 1 атинског метроа (Исап), гдје су се састали са навијачима Панатинаикоса.

Одатле су истом линијом кренули до станице 'Пефкакиа', а затим до Арене, испред које је дошло до сукоба у понедјељак увече, уочи утакмице Динамо Загреб-АЕК, у оквиру УЕФА Лиге шампиона.

Снаге интервентне полиције МАТ-а су већ биле мобилисане, али су стигле тек након ерупције насиља у којој је један навијач АЕК-а избоден ножем и недуго затим преминуо.

Осам особа је повређено, међу којима и хрватски хулигани, који су задржани у болници под стражом. У вези са инцидентима приведено је укупно 98 особа, међу којима 84 држављана Хрватске, по један Аустријанац, Албанац,, Нијемац, држављанин Босне и Херцеговине и два Грка.

Полиција опколила хотел у Атини

Како пишу грчки медији, полиција је опколила хотел, а у уторак поподне завршена је акција у којој је ухапшено деветеро Хрвата који су се скривали у хотелу Президент у атинској четврти Абелокипои.

Према њиховим ријечима били су наоружани ножевима.

Грчки портал Newsit преноси да су истражитељи сигурни да је убица 29-годишњег Михалиса Катсуриса међу 98 раније ухапшених. Током напада Динамових навијача у којем је навијач АЕК-а брутално убијен пишу како је убица оставио свој ДНК траг на страдалом младићу.

Власти спроводе идентификацију свих ухапшених тако што узимају генетски материјал који ће упоредити са оним пронађеним на одјећи убијеног Грка, наводи Б92.

Како тврди Newsit, Михалисов убица након злочина побринуо се да сакрије нож. Полицијска потрага за ножем, који је заправо кључни доказ, је у току. Засад нема вијести да је пронађен. Узимају се изјаве очевидаца, а анализирају се и видео снимци с мјеста догађаја.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана