Грчка имала најтоплију зиму икада

СРНА
Грчка имала најтоплију зиму икада

АТИНА - Према подацима које су анализирали грчки научници, ова зима била је најтоплија икада забиљежена у Грчкој, што угрожава одрживост усјева и изазива страх од још једног љета са разорним пожарима.

Национална опсерваторија Атине саоштила је да је од децембра до фебруара, просјечна највиша температура износила 11,3 степена Целзијусова, што је 1,8 степени изнад просјечних највиших вриједности у периоду од 1960. до 2024. године.

Ово је била најтоплија зима од када је 1936. године започето биљежење података. Шест најблажих зима у Грчкој икада регистовано је у претходних десет година.

"Температура је била изнад нормалне током већине дана, са само малим интервалима хладног времена. Ово је нова реалност и морамо је схватити озбиљно. Климатске промјене су несумњиво ту", рекао је Ројтерсу Константинос Лагувардос, директор истраживања у Националној опсерваторији.

Подаци изазивају забринутост у Грчкој, која је једна од најугроженијих земаља у Европи. У овој земљи је прошлог љета у пожарима погинуло најмање 20 људи, а током јесени су рекордно обилне кише уништавале домове, стоку и усјеве.

Ове зиме на скијалиштима у Грчкој падало је мање снијега него иначе. Топло вријеме може бити неповољна вијест и за пољопривреднике, чији усјеви, укључујући чувене грчке маслине, имају користи од хладних зима и сезоне цвјетања у прољеће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана