"Грађани Рајха" због ирационалности посебно опасни

Танјуг
"Грађани Рајха" због ирационалности посебно опасни

БЕРЛИН - Припадници организације "Грађани рајха" посебно су опасни због своје "ирационалности", указао је предсједник Савезне службе за заштиту уставности Томас Халденванг.

Халденванг је, у интервјуу агенцији ДПА, који преносе њемачки медији, указао да је недавно хапшење њихових припадника показало колико су успјели да се умреже на нивоу државе.
    
Објаснио је да се ради о "хетерогеној помјешаној сцени", и да се у њој налазе "Грађани Рајха", десничарски есктремисти, активни или бивши чланови "Алтернативе за Њемачку" (АфД), присталице разних теорија завере.
    
Почетком децембра, по налогу тужилаштва, ухапшено је 25 људи који су осумњичени за терористичко умрежавање, са намјером спровођења државног удара.
    
Халдеванг очекује да ће истрага бити вођења и против других који су дио те сцене.
    
Он је истакао да је та група опасна због своје ирационалности, и то не у смислу да постоји озбиљна забринутост да су могли да успјешно спроведу пуч, јер за то их је било мало и користили су погрешна средства, али покушај државног удара може имати тешке посљедице.
    
Халдеванг је упозорио и да се АфД, према оцијени Службе креће у правцу крајње деснице.
    
"Снаге које покушавају да из странке потисну екстремистичке тенденције готово више не примјећујемо", објаснио је он.
    
С тим у вези указао је и на иступање из АфД бившег лидера странке Јерга Мојтена и посланице Јоане Котар.
    
Такође, наводи да је ове године Служба уочи да су десничарски екстремисти, као што је Бјерн Хеке, добили снажан утицај у странци.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана