„Грађани Рајха” куповали оружје у Хрватској

Срна
„Грађани Рајха” куповали оружје у Хрватској

ЗАГРЕБ - Радикални њемачки десничарски покрет “Грађани Рајха” прије неколико година у Хрватској је набављао оружје за своје терористичке акције, пише “Јутарњи лист”.

Дневник подсјећа да је њемачка полиција ухапсила вођство покрета због оптужби да су планирали државни удар, те да инсталирају једнога од својих вођа за њемачкога цара.

Један је од наводних чланова покрета живио је у Хрватској, гдје се настанио пошто је оженио Хрватицу.

Акцију набављања оружја, између осталога за “Грађане Рајха” спријечили су хрватска полиција и Ускок, а у заједничкој међународној акцији с њемачком полицијом ухапшене су десетине лица, међу којима и хрватски држављани који су осуђени и на хрватским и њемачким судовима.

Утврђено је да је дио оружја, које је та група набавила, у Њемачкој кориштен за ликвидације политичких противника десничара, наводи “Јутарњи лист”.

Признање Мартина М., али прије свега тајно прислушкивање разговора кријумчара које је провео хрватски Ускок, довело је до недавне осуђујуће пресуде пред судом у Минхену против Александра Рајхла, Мартина М. те још једнога припадника “Грађана Рајха”.

Рајхл, бивши њемачки цариник, прво је био члан радикално десне Националдемократске странке Њемачке, а 2016. приступио је десној странци Алтернатива за Њемачку, али се и повезао с припадницима покрета “Грађани Рајха” из Горње Баварске.

Почетком 2018. године хрватска полиција дошла је до податка да Рајхл у Хрватској купује веће количине војнога оружја заосталога из рата, те да га уз помоћ неколико помагача превози у Њемачку, гдје се то оружје дијели припадницима десничарских група, између осталог “Грађанима Рајха”.

У сарадњи с њемачком полицијом покренута је тајна истрага и снимани су телефонски разговори из којих произлази да су договарали набављање аутоматских пушака, снајпера, пиштоља, кратких митраљеза, ручних бомби, сачмарица…

У Хрватској је ухапшно укупно 16 лица, а на основу оптужнице Ускока оптужени су да су Рајхлу набављали оружје.

У поступцима пред Жупанијским судом у Осијеку већина оптужених је осуђена на основу нагодби на условне и безусловне затворске казне, пише “Јутарњи лист”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана