Грађани ЕУ плаћаће таксу за руску визу у цјелости

Срна
Грађани ЕУ плаћаће таксу за руску визу у цјелости

МОСКВА - Грађани неколико земаља ЕУ, који траже визу Русије, морају да плате таксу у цијелости, наводи се у саопштењу руског Министарства спољних послова.

Ово се односи на становнике Данске, Исланда, Лихтенштајна, Норвешке и Швајцарске, као и ЕУ уопште. Русија је потписала међународне споразуме о поједностављеном издавању виза са овим ентитетима, али су они де факто замрзнути прошле године.

“По узору на уговорне партнере, прелазимо са такси за визе, предвиђене горе наведеним међународним уговорима, на тарифу предвиђену националним законодавством. Од сада ће Европљани морати да плаћају пуну таксу за визу, укључујући и додатне трошкове у зависности од хитности и броја улазака одобрених визом”, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се наводи да ће за разлику од европске стране, Русија наставити да дјелимично примјењује одређене одредбе поменутих споразума, које се односе на поједностављене процедуре издавања виза за одређене категорије апликаната.

“На примјер, повлашћени услови ће се и даље примјењивати на привреднике, појединце који се баве научним, културним и спортским активностима, ученике, студенте, постдипломце и низ других појединаца. Циљ савезног закона је да усклади правила руских такси за визу са нормама које су успоставиле ЕУ, Исланд, Лихтенштајн, Норвешка и Швајцарска”, истиче Министарство.

Руски предсједник Владимир Путин потписао је 25. децембра закон којим се поново уводе накнаде за издавање руских виза држављанима одређених европских земаља.

Закон суспендује одредбу, према којој је такса за визу била 35 евра. Свим држављанима европских земаља од сада ће се наплаћивати визе у складу са декретом руске владе из 2010. године. У допису уз закон се наводи да ће се таксе кретати од 50 до 300 долара у зависности од хитности и броја тражених улазака.

Раније је ЕУ престала да издаје визе по поједностављеној процедури за одређене категорије руских држављана, а затим потпуно суспендовала споразум.

Русија је увела ограничења безвизног режима за дипломате из наведених земаља, укинула визне преференције за чланове националних и регионалних парламената и влада, уставних и врховних судова, новинаре и чланове званичних делегација, подсјећа ТАСС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана