Градили случај на лажним изјавама Хасана из БиХ, па изгубили маратонски процес

ГС
Градили случај на лажним изјавама Хасана из БиХ, па изгубили маратонски процес

Пуне четири године истраге, гигантски трошкови суђења, и на крају дебакл за лајпцишко јавно тужилаштво: суђење турском бизнисмену Хусејну Д. (55), који је био оптужен за убиство пословног партнера окончано је ослобађајућом пресудом након петогодишњег маратонског процеса.

Своју пресуду објаснио је и сам судија Бернд Гиклхорн.

"Докази једноставно нису подржали осуђујућу пресуду. Највећи проблем јесте што је тужилаштво изградило цијели случај на изјавама и свједочењу Хасана Б. (50), из БиХ, који је сам рекао да је учествовао у убиству, али који је, испоставиће се, лагао и полицији и суду годинама. Једноставно, у овом случају није било могуће разлучити истину од лажи", рекао је судија Гиклхорн.

А, све почиње још 2014. године године када су Турчин Хусејн Д. (55) и Хасан. (50) наводно, према Хасановом свједочењу, задавили турског бизнисмена Мехмета И. (42), у Битерфелдер штрасе, јер је захтијевао новац од њих.

Према том свједочењу, тијело је бачено у рупу и забетонирано. Међутим, новембра 2017. године, Хасан М., држављанин БиХ, одлази у полицију и пријављује себе и Хусејна Т.

Упркос четворогодишњој истрази, убиство није доказано. О томе је данас говорила и др Инес Килијан, бранилац Хусејна Т. која је изнијела озбиљне оптужбе на рачун истражиоца.

"Рад полиције и јавног тужиоца у овом случају био је недостојан владавине права", оштро је напала тужиоце у свом изјашњавању о кривици. 

Додала је да је истрага била једнострана те да су игнорисане сумње у кредибилитет главног свједока Хасана М, преносе Независне.

"Умјесто тога, он је добио програм заштите свједока. Порески обвезници Њемачке се с правом могу запитати шта се овдје догодило."

Медији подсјећају да је суђење почело 2018. године, али је пропало када је судија отишао у пензију прије него што је донијета пресуда. У јануару 2023. године поново је почело суђење са новим судијом и уз веће мјере предострожности јер је Хасан М. био у програму заштите свједока те је стално био у пратњи најмање шест пратилаца из Државне криминалистичке полиције. Према процјенама из правосудних кругова, укупни трошкови поступка износе око пола милиона евра. Поред ове цифре, оптужени ће добити и обештећење за неколико година истражног притвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана