Град Кјото забрањује посјетиоцима да уђу у округ гејши

Танјуг
Foto: Јаху

КЈОТО - Посјетиоцима округа гејши Гион - једног од најпопуларнијих туристичких локација у Кјоту - биће забрањен улазак у његове живописне уличице, јер власти у Јапану покушавају да се позабаве драматичним порастом туризма, пренио је Гардијан.

Становницима некадашњег главног града Јапана покушавали су да изнивелишу финансијски подстицај од повратка на број посјетилаца прије пандемије са превеликим бројем туриста, од којих неки праве инциденте и понашају се непримерено.

Гион, где се традиционални геико и маико забављачи могу видјети како иду на вечерње чајанке, често су на мети посјетилаца који их сликају и игноришу упозорење да треба да држе дистанцу и да се суздрже од додиривања скупих женских кимона.

Било је примједби и да су људи незаконито улазили на приватан посјед становника тог места.

У децембру, веће становника Гијона ургирало је на градску власт да предузме мјере против некултурних туриста, жалећи се да њихов крај није „забавни парк”.

Званичници Кјота су рекли да ће забрана уласка у уске, приватне улице Гијона, ступити на снагу следећег мјесеца, иако није јасно како ће се спровести та забрана.

Претходни покушаји да се увјере туристи да не прилазе женама, нити да их сликају, међу којима су били знакови упозорења и казне до 60 евра, нису успјели.

Кјото је био главни град више од 1.000 година, до 1868. године, није једина јапанска локација која се мучи са превеликим бројем туриста откако су антиковид мјере укинуте прошлог априла.

Највише туриста долази из Јужне Кореје, а онда из кинеског региона Тајван и Кине, истиче новинска агенција Кјодо.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана