Грабар Китаровић:Да причала сам са Путином, главна тема је била Агрокор

Танјуг
Грабар Китаровић:Да причала сам са Путином, главна тема је била Агрокор

ЗАГРЕБ- Након што је Фајненшл тајмс објвио велику причу о Фортанови и поменуо да је могућа пропаст Агрококра била тема бивше хрватске предсjеднице са руским колегом Владимиром путином, огласила се Колинда Грабар Китаровић и потврдила.

Она је за загребачки Јутарњи лист рекла да Агрокор јесте била тема у разговору са Путином у Сочију и да је, како каже, руском колеги објашњавала да Хрватска не жели да национализује компанију.

Грабар Китаровић се у октобру 2017. званично састала са Путином у црноморском летовалишту Сочију. Путин је, пише лист, тада на заједничкој преш конференцији споменуо Агрокор, рекавши "да на хрватском тржишту успешно делују руске банке" и да "Сбербанк заједно с ВТБ учествује у програму финансијског оздрављења Агрокора". Фајненшл тајмс у свом тексту пише да је Путин на састанку са Грабар Китаровић био бесан и да је хтео да извуче новац из Агрокора, а бивша хрватска председница тврди да то није тачно.

"Не, Путин на састанку није био бесан.

Понашао се одмjерено. Агрокор је био главна тема наших разговора, а Греф (извршни директор Сбербанка) је дошао с њим у Сочи и детаљно га брифовао информацијама које су очито биле нетачне. Путину сам објаснила да Хрватска није и не жели да национализује Агрокор и детаљно објаснила стање.

По повратку у Хрватску, заједно са саветником за господарство направили смо детаљну промеморију и послали је руској страни како не би било недоумица", каже Грабар Китаровић.

У Сочи су, каже, дошли без знања колики је ниво непознавања ситуације у Агрокору.

"Када смо дошли у Сочи и кренули да разговарамо о Агрокору, схватили смо да је Путин добио информацију да је Агрокор национализован. Претила је могућност тужбе и дугог спора, којим би се изгубило драгоцено време за реструктурирање компаније. Зато је било битно да му појаснимо стварно стање", навела је Грабар Китаровић.

Међутим, детаљније о разговорима за ручком у Сочију није хтела да говори, док неслужбени извори из њене делегације кажу како је Греф доиста дошао на тај ручак с намером да изнесе своју страну приче. Наводно су погрешне информације о национализацији Агрокора добили из аустријске подружнице Сбербанка. За ручком је, кажу извори, тражио да му се да реч и да изнесе своју страну приче и од Путина је за то добио два миута.

"Путин није био бесан, нити је тражио да се извуче новац. Управо супротно. Давао је подстицај да се кроз преговоре нађе решење за проблеме у којима се Агрокор нашао", рекао је извор Јутарњег из хрватске делегације. И он је зачуђен да у Москви нису знали шта се догађа, односно да су били погрешно брифовани, због чега су им онда у тој промеморији слали и чланке из Леx Агрокор из којих је било јасно да компанија није национализирана и да руске банке држе 49 посто власништва.

Фајненшл тајмс пише да је то био једини пут да се руски председник Владимир Путин укључио у преговоре око Агрокора. Грабар-Китаровић га је посетила у црноморском летовалишту Сочију и пожалила се на тешку ситуацију у Агрокору, тврди особа упућена у те догађаје за ФТ. Ухваћен несвестан, Путин је био бесан што је Сбербанк тако заглибио у Хрватској и тражио је да извуче свој новац, тврди особа блиска банци, преноси загребачки дневник.

Путинов портпарол Дмитри Песков одбио је да коментарише рекавши да је реч о "комерцијалним питањима". Већински власник Агрокора након реструктурирања, с 42 посто удела, постао је руски Сбербанк, док је друга руска банка, ВТБ, држала седам посто.

Хрватска влада била је дубоко уплетена у цели случај, а директори и политичари путовали су између Загреба и Москве како би преговарали с руским званичницима, навео је, између осталог, Фајненшал тајмс у опширном тексту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана