Гончаренко: Нема више бесплатне помоћи Кијеву, само кредити

ГС/Агенције
Foto: Риа Новости

МОСКВА/КИЈЕВ - Наставља се специјална операција руске војске у Украјини. Настављају се борбе у Запорошкој области, где је руска војска спречила пробој украјинских снага. Украјинска војска и даље покушава да дроновима изведе нападе на руску територију али руска ПВО успешно неутралише те покушаје.

Украјина: Једна особа погинула, пет повријеђено у гранатирању Часов Јара

У руском гранатирању Часов Јара у Доњецкој области данас је погинуо један цивил, а петоро цивила је повријеђено, наводи се на сајту Генералног тужилаштва Украјине.

-Непријатељ је данас напао Часов Јар. Према прелиминарним информацијама, руска војска је два сата гранатирали град користећи систем за вишеструко лансирање ракета (МЛРС). Од задобијених повреда на лицу мјеста преминула је 50-годишња мјештанка - наводи се у извјештају, преноси Укринформ.

-Још пет особа - четири жене и један мушкарац - задобило је повреде од гелера. Најстарија жртва је у тешком стању, љекари се боре за њен живот - каже се у извјештају. У гранатирању су оштећене приватне куће и аутомобили.

Гончаренко: Нема више бесплатне помоћи Кијеву, само кредити

Украјина не треба да очекује било какав поклоњени новац од САД 2024. године, јер ће моћи да добије само кредите, саопштио је украјински посланик Алексеј Гончаренко.

-Што се тиче новца, изгледа да ће ово бити посљедња транша финансијске помоћи Украјини из САД. Не можемо да рачунамо на новац 2024. године. Највјероватније ћемо прећи на формат сарадње заснован на кредитима. Значи, рачунајте на кредите јер је бесплатна помоћ искључена - написао је он на свом “Телеграм” каналу.

Према његовим ријечима, сљедеће године се “не може очекивати било какав помак у вези са Украјином”.

-Оно што би требало разумјети о америчком предсједнику Џозефу Бајдену, који је чекао 50 година да постане предсједник прије него што је коначно преузео дужност, јесте да он није човјек одлучне акције или снажних корака. Његов кључни принцип је да се не наноси штета - нагласио је Гончаренко.

Гончаренко је навео да ће се америчка администрација сљедеће године, вјероватно, усредсредити на домаћу агенду.

-За Бијелу кућу је важно да је Украјина опстала и то је већ побједа, а онда ће скренути пажњу на домаћа питања и током предизборне кампање главне теме биће економија, здравство и проблеми које истакну бирачи - додао је он.

“Вашингтон пост”: Западни официри припремали украјински план контраофанзиве

Украјински план противофанзиве припремили су западни војни стручњаци, а Кијев је одгодио почетак напада са априла на јуни, јер су се Украјинци жалили на недостатак оружја и недовољну обуку - наводи “Вашингтон пост”.

Новинари овог листа разговарали су са тридесетак високих званичника из Украјине, САД и ЕУ како би разјаснили зашто је контраофанзива украјинских оружаних снага суштински пропала.

Пентагон је желио да офанзива почне средином априла како би онемогућио Русију да настави да јача своју позицију.

Украјинци су оклијевали, инсистирајући да нису спремни без додатног наоружања и обуке - тврди лист.

Амерички официри били су увјерени да ће фронтални напад механизованих јединица украјинске војске омогућити продор до Азовског мора за два до три мјесеца.

Украјинци су кренули у контраофанзиву почетком јуна, што је руској војсци дало вријеме да уради моћне одбрамбене линије и припреми се за нападе.

Такође, Американци сматрају да је украјинска команда погријешила када је одлучила да напада на три међусобно удаљена дијела фронта, што јој није омогућило потребну концентрацију снага.

Почетком 2023. године Запад је био одлучан да помогне Украјини, украјинске снаге биле веома самоувјерене, а Владимир Зеленски предвиђао је одлучујућу побједу.

Међутим, сада постоји неизвјесност на свим фронтовима, а морал у Украјини опада, наводи амерички лист.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу изјавио је да су Оружане снаге Украјине изгубиле више од 125.000 људи (убијени или рањени) за шест мјесеци контраофанзиве

Пресретнут 41 украјински дрон

Руски системи противваздушне одбране уништили су или пресрели укупно 41 украјински беспилотни дрон током ноћи и раног јутра, саопштено је из руског Министарства одбране.

У саопштењу објављеном на "Телеграму" прецизирано је да је 26 дронова уништено изнад руске територије, а 15 је пресретнуто изнад Азовског мора и полуострва Крим.

Министарство није саопштило да ли је било штете изазване нападом или падајућим крхотинама.

Ројтерс није могао да провјери извјештај из независних извора. Из Украјине није било коментара. /кра

Украјина: Уништено 10 од 17 лансираних руских дронова

Украјинске снаге уништиле су 10 од 17 дронова којима је Русија ноћас напала Украјину, саопштило је Ваздухопловство Оружаних снага Украјине.

Осим дронова "шахед" Русија је лансирала и шест противваздушних вођених ракета С-300, на чијој мети су били цивилни циљеви у Доњецкој и Херсонској области, преноси украјинска агенција Униан.

Напад је трајао неколико сати.  

Бизнис инсајдер: У украјинској војсци се жале на очајно стање

„Има много младих војника. Потребни су нам људи али они који су добро обучени, а не ови ‘зелени’. Неки од њих су на полигонима за обуку провели само три недеље и пуцали свега неколико пута", наводи лист ријечи једног од војника.

Како је рекао, украјинска влада све теже привлачи људе исплатама новца и сада у војску стижу само они који нису успели да побјегну. 

Такође је додао и да међу маринцима има оних који не знају да пливају.

„Вашингтон пост" је раније писао да у украјинским редовима влада неодлучност и да је борбени дух на слабом нивоу.

Командант украјинске војске Валериј Залужни рекао је недавно у интервјуу за „Економист" да су на фронту у ћорсокаку и да у скорије време неће бити неког већег пробоја.

Столтенберг: Савезници настављају испоруку војне помоћи Украјини

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да ће савезници у Алијанси наставити да испоручују војну помоћ Украјини упркос новим политичким ставовима Мађарске, Словачке и Холандије.

„Украјини се пружа помоћ јер је то у интересу наше безбедности. Увјерен сам да ће савезници у НАТО наставити да пружају значајну подршку Украјини", рекао је он на питање украјинске ТВ станице ИЦТВ о томе да ли се помоћ Кијеву наставља или се гаси имајући у виду ставове три европске државе.

Подсјетимо, мађарски министар спољних послова Петер Сијарто рекао је да Украјина сада не може да постане чланица НАТО јер би то довело до трећег свјетског рата, као и због тога што Кијев стално крши права националних мањина.

Нови премијер Словачке Роберт Фицо саопштио је одмах по ступању на дужност да та земља неће више испоручивати војну помоћ Украјини.
Десничарска Партија слободе која је побиједила на изборима у Холандији између осталог се залаже за прекид војне помоћи Кијеву.

Савјетник предсједника САД за националну безбједност Џејк Саливен изјавио је да се они који одбијају да подрже издвајање средстава Украјини залажу за „побољшање Путинове стратешке позиције".

„Сматрам да сваки члан Конгреса који не подржава финансирање Украјине гласа за исход који ће олакшати победу (председника Русије Владимира) Путина. Глас против подршке Украјини је глас за побољшање Путинове стратешке позиције", рекао је Саливан на брифингу у Белој кући.

Саливан је, истовремено, поновио да америчкој администрацији „понестаје новца, а ускоро и времена" за подршку Украјине.

У последња 24 сата украјинске снаге су 69 пута гађале ДНР.

Ваздушно-десантне јединице руске војске разбиле пјешадијске снаге украјинске војске код Соледара

Ваздушно-десантне јединице руске војске разбиле су пјешадијске снаге украјинске војске код Соледара и на артјомовском правцу. У нападима на артјомовском правцу коришћени су дронови.

Посаде авиона Су-25 извели су напад на упориште и живу силу противника на краснолиманском правцу користећи ракете С-8, саопштило је руско Министарство одбране.

Украјинска војска смањила је на краснолиманском правцу интензитет артиљеријске ватре из система које су добили са Запада, рекао је војни експерт ЛНР Андреј Марочко.

Украјинске снаге гађале су Доњецк, Горловку, Мекејвку и регион Јасиновате.

Припадници снага Јужног војног округа спријечили су покушај украјинске војске да се пробију на орехосвком правцу у Запорошкој области, саопштило је руско Министарство одбране.

Украјинска војска извела је напад на групу од 25 сопствених војника који су намјеравали да се предају, рекао је за Спутњик замјеник командира стрељачког батаљона 110. пука Оружаних снага.

Руска ПВО неутралисала је изнад Азовског мора и Крима скоро 40 украјинских дронова, саопштило је руско Министарство одбране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана