Годишњица рата у Украјини - крај се не види, о миру се не преговара

ГС/Агенције
Foto: Танјуг/АП

МОСКВА, КИЈЕВ- Годину дана од почетка рата у Украјини. Русија појачава нападе дуж цијеле линије фронта на истоку земље. Најтеже је и даље око Бахмута и Угледара. Кијев је саопштио да je циљ Москве да исцрпи украјинске снаге. Кина је спремила мировни план који ће представити предсједник Си Ђинпинг. УНХЦР: Досад на обје стране погинуло најмање 8.006 цивила.

Моравјецки: Први тенкови већ испоручени Кијеву

Пољски премијер Матеуш Моравјецки изјавио је данас да је Пољска испоручила четири тенка "леопард два" Украјини и да је спремна да брзо испоручи додатни број њих, јавио је Ројтерс.

"Пољска и Европа су на вашој страни. Дефинитивно вас нећемо напустити и подржаваћемо Украјину до потпуне побједе над Русијом", рекао је Моравјецки у Кијеву, на заједничкој конференцији за новинаре са предсједником Украјине Владимиром Зеленским.

Пољски министар одбране Маријуш Блашчак изјавио је раније на сједници Савјета безбједности Пољске да је Варшава већ испоручила прве тенкове "леопард два" Украјини, од укупно 14 обећаних, пренио је ТАСС.

"Данас су пољски /`леопард`/ тенкови већ стигли у Украјину", навео је Блашчак.

Канада: Нова помоћ Кијеву премашује 32 милиона долара

Канада је данас објавила нову помоћ Украјини у вриједности која премашује 32 милиона америчких долара, за јачање безбједности и стабилизације Украјине на прву годишњицу руске специјалне војне операције.

"Док Украјина и међународна заједница обиљежавају овај тмурни дан, министар спољних послова Мелани Жоли објавила је данас додатну подршку Канаде од више од 32 милиона долара за подршку даљем јачању безбједности и стабилизације Украјине", наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Канаде.

Помоћ укључује 7,5 милиона долара за активности које се тичу деминирања, преко 13 милиона долара за мјере позивања на одговорност, укључујући рјешавање случајева сексуалног насиља у вези са сукобом, и више од 12 милиона долара за борбу против хемијских, биолошких, радиолошких и нуклеарних пријетњи, додаје се у саопштењу.

Канада се, такође, придружила САД, Великој Британији и ЕУ у Савјетодавној групи за злочине почињене у Украјини /АЦА/, која ће директно подржати напоре јединица за ратне злочине Канцеларије главног тужиоца Украјине да документују, сачувају и анализирају доказе о наводним ратним злочинима и другим кривичним дјелима почињеним у Украјини.

Европски савјет: Европски лидери се неће смирити док Украјина не превлада

Лидери ЕУ неће се смирити док Украјина не превлада у сукобу са Русијом, саопштено је из Европског савјета.

"Заједно са међународним партнерима, осигураћемо то да Украјина превлада, да се поштује међународно право, врате мир и територијални интегритет украјинске државе унутар међународно признатих граница и изврши правда. До тада се нећемо смирити", наводи се у саоштењу.

У саопштењу се истиче да ће ЕУ наставити да подржава Украјину у политичком, економском, хуманитарном, финансијском и војном смислу, укључујући брзу координисану куповину од европске индустрије.

"Такође ћемо подржати и обнову Украјини, за коју ћемо се трудити да искористимо замрзнута и имобилизована руска средства, у складу са међународним и законом ЕУ", наглашава се у саопштењу.

У саопштењу се напомиње да ће ЕУ даље појачавати колективни притисак на Русију како би прекинула специјалну војну операцију, те да ће с тим циљем усвојити 10. пакет санкција и предузети мјере против оних који покушавају да заобиђу европске санкције.

Европски комесар за правосуђе Дидије Рејндерс и предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен признали су раније да европски и међународни закони не омогућавају пљенидбу суверених државних средстава, подсјећа ТАСС.

Међутим, Рејндерс и Фон дер Лајенова најавили су да ће ЕУ тражити правне начине да заплијени замрзнута руска средства.

Фон дер Лајенова је раније најавила да ће санкције данас ступити на снагу. Међутим, у ЕУ тренутно нема сагласности у вези са новим пакетом санкција Русији. Изасланици ЕУ настављају са напорима чији је циљ усаглашавање нових мјера. /

Варшава спремна да блокира 10. пакет санкција Русији

Пољска је саопштила да је спремна да блокира 10. пакет санкција Русији, изразивши незадовољство јер сматра да су предложене мјере слабе, јавио је пољски радио "РМФ ФМ" позивајући се на неименоване изворе.

"Пољска је спремна да блокира 10. пакет европских санкција. Варшава жели да оне буду строже. Коначну одлуку ће данас донијети пољски премијер Матеуш Моравјецки", изјавио је неименовани пољски дипломата.

Према извјештају радио-станице, Њемачка је, уз подршку Италије, увела изузетке када се ради о новим санкцијама, али Пољска не може да пристане на то, јер сматра да мјере нису довољне.

ЕУ није јуче успјела да се усагласи о 10. пакету санкција Русији, а разговори о томе се настављају данас.

Брисел је до сада одобрио девет пакета санкција Русији, који укључују финансијска и трговинска ограничења, као и мјере против појединаца.

Зеленски позван на самит Алијансе у јулу

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг саопштио је данас да је позвао предсједника Украјине Владимира Зеленског на самит Алијансе, који ће се одржати у јулу у Литванији.

Он је говорио на заједничкој конференцији за новинаре са премијером Естоније Кајом Калас и предсједником Европске комисије Урсулом фон дер Лајен у естонској пријестоници Талину.

"Позвао сам Зеленског да присуствује Самиту НАТО-а у Вилњусу у јулу", изјавио је Столтенберг.

Медведев : Операција ће се завршити побједом Русије

Замјеник предсједавајућег Савјета безбједности Русије Дмитриј Медведев изјавио је данас да је једини начин да Москва на крају обезбиједи трајни мир са Украјином да помјери своје границе колико год је то могуће.

Он је рекао да Москва мора да потисне "границе које представљају пријетње држави" што је даље могуће.

Медведев, који је и бивши руски предсједник, прогнозирао је у поруци на друштвеним мрежама да ће се специјална војна операција Москве завршити побједом Русије и неком врстом споразума.

"Једини начин да се обезбиједи мир за Русију јесте постизање свих циљева специјалне операције у Украјини", нагласио је он.

Он је додао да евентуални мировни споразум мора да садржи фундаментални договор о границама.

Зеленски поручио: Украјина ће поразити све

Украјински предсједник Володимир Зеленски обиљежио је прву годишњицу руског специјалне војне акције суморном поруком пркоса свом народу, рекавши да ће "побиједити све".

У видеу објављеном у медијима у петак, под називом "година непобједивости", 45-годишњак је сједио за столом и присјетио се како се обратио Украјинцима прије годину дана у журној изјави, док су Кијев и свијет били уздрмани специјалном војном операцијом Русије на тлу Украјине.

"Прије годину дана на данашњи дан, с овог истог мјеста око седам ујутро, обратио сам вам се кратком изјавом, у трајању од само 67 секунди", рекао је Зеленски у 15-минутном говору, уз свечану музику у позадини.

Потом је наставио:

"...ми смо јаки. Спремни смо на све. Ми ћемо поразити све. Овако је почео 24. фебруара 2022. Најдужи дан у нашим животима. Најтежи дан у нашој новијој историји. Рано смо се пробудили и од тада нисам спавао" додао је Зеленски.

Западни војни званичници процјењују жртве на обје стране највећег сукоба у Европи од Другог свјетског рата на више од 100.000 убијених или рањених.

Десетине хиљада цивила такође су погинули, док су милиони побјегли пред пријетњом борби.

Лондон проширио листу антируских санкција, на листи и Александар Новак

Велика Британија проширила је листу санкција Русији у вези са специјалном војном операцијом у Украјини, додајући још 92 физичка и правна лица, међу којима је и замјеник руског премијера Александар Новак, саопштила је данас Влада у Лондону.

"Мета санкција су 92 појединца и ентитета, укључујући и оне повезане са `Росатомом`", наводи се у саопштењу Владе.

На листи се сада налазе, између осталих, виши руководиоци руске државне нуклеарне компаније "Росатом", 20 руководилаца енергетског гиганта "Гаспрома" и водећег авиопревозника "Аерофлота", као и извршни директор "Сјеверног тока 2" Матијас Варниг.

"Росатом" има дубоке везе са руским војно-индустријским комплексом, укључујући и преко Александра Новака који је члан надзорног одбора и замјеник премијера у администрацији руског предсједника, саопштила је Влада.

Ова фирма је наводно снабдијевала произвођаче оружја технологијом и материјалима потребним за руске линије фронта, укључујући и одбрамбене фирме које су под санкцијама.

Лондон је, такође, додао шефа руског Министарства за дигитални развој Максута Шадајева на листу санкција због "наводне користи од руске владе", преноси РИА Новости.

"На мети су појединци и ентитети у срцу војно-индустријског комплекса Русије, укључујући 34 руководиоца повезана са двије највеће руске одбрамбене компаније `Ростеком`, руским одбрамбеним конгломератом са више милијарди долара у власништву државе и корпорацијом "Алмаз-Антеј", државном фирмом специјализованом за производњу ракета земља-ваздух и ватреног оружја за авионе", наводи се у саопштењу.

Министарство спољних послова најавило је нови пакет санкција, укључујући забрану извоза сваке ставке за коју је откривено да је Русија до сада користила на бојном пољу.

Шолц: Њемачка ће подржати Украјину снажно и колико буде потребно

Њемачка ће подржати Украјину снажно и онолико дуго колико буде потребно, изјавио је њемачки канцелар Олаф Шолц поводом годишњице напада Русије на Украјину.

 Њемачка влада ће учинити све што може да обезбиједи да не дође до ескалације рата између Русије и НАТО-а, истакао је Шолц.

Шолц је, у видео поруци, истакао да одлучност и храброст Украјинаца у одбрани своје слободе импонују савезницима, преноси Ројтерс.

Њемачки канцелар је подсјетио да њемачка помоћ Украјини, финансијска, хуманитарна и војна, до сада износи више од 14 милијарди евра.

Бајден: Путин је упознао храброст Украјине и гвоздену вољу народа цијелог свијета

Предсједник САД Џозеф Бајден оцијенио је на годишњицу почетка рата у Украјини да је руски предсједник Владимир Путин прије годину дана мислио да ће брзо заузети Кијев, али да је онда упознао храброст Украјине и гвоздену вољу нација широм свијета.

"Прије годину дана, предсједник Путин је мислио да ће брзо заузети Кијев. А онда је упознао храброст Украјинаца и гвоздену вољу нација широм свијета", наведено је у објави на званичном Твитер профилу америчког предсједника.

Бијела кућа: САД ће обезбиједити додатних двије милијарде долара војне помоћи

САД ће обезбиједити додатних двије милијарде долара војне помоћи за Украјину, саопштио је савјетник Бијеле куће за националну безбједност Џејк Саливен.

Саливен је рекао за Си-Ен-Ен у четвртак да ће Вашингтон наставити да разматра шта је неопходно и побринуће се да обезбиједи да Украјина има све потребно оружје да би успјела на бојном пољу.

Саливен је истакао да ће се Група седам (Г7) огласити данас поводом новог пакета санкција који ће укључити земље које покушавају да Русији надоместе производе који су јој ускраћени због санкција у вези са Украјином.

Како вријеме буде одмицало, наставиће се смањење квалитета и капацитета руске привреде, наводи Саливен.

Амбасадор ЕУ: Кинески документ није мировни приједлог, проучићемо ставове Пекинга

Амбасадор ЕУ у Кини Хорхе Толедо рекао је данас на брифингу за новинаре у Пекингу да кинески документ није мировни приједлог и да ће Унија проучити кинеске ставове, преноси Ројтерс.

"Ако је документ позитиван знак за Украјину, онда је то позитиван знак за ЕУ, иако помно проучавамо папир", навео је Толедо.

Украјина је оцијенила да је кинески документ добар знак и саопштила да очекује да Кина буде активнија у подршци Кијеву.

Отправница послова украјинске амбасаде Жана Лешчинска рекла је на истом брифингу да се нада да Кина позива и Русију да заустави рат и повуче своје трупе.

Очекује се да ће кинески предсједник Си Ђинпинг данас одржати "мировни говор".

Кина објавила документ од 12 тачака за Украјину

Кина је објавила документ од 12 тачака у којем детаљно износи свој став о рату у Украјини и позива на прекид непријатељстава и мировне преговоре.

У документу под називом "Став Кине о политичком рјешавању украјинске кризе", који је објављен онлајн, кинеско министарство спољних послова наводи да ће Кина наставити да игра конструктивну улогу у наставку мировних преговора, преноси Си-Ен-Ен.

Послије сваке тачке следи параграф који објашњава став Кине, али не даје конкретне приједлоге о томе на који начин би кинески ставови требало да се постигну.

У документу се наводи сљедећих 12 тачака: поштовање суверенитета свих земаља, напуштање хладноратовског менталитета, прекид непријатељстава, наставак мировних преговора, рјешавање хуманитарне кризе, заштита цивила и ратних заробљеника, очување безбједности нуклеарних електрана, смањење стратешких ризика, олакшавање извоза житарица, заустављање једностраних санкција, одржавање индустријских и ланаца снабдијевања стабилним, као и промовисање постконфликтне обнове.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана