Годишњица "катастрофe вијека" : Грађани ноћ провели на мјестима гдје су им биле куће

Анадолија, Танјуг
Годишњица "катастрофe вијека" : Грађани ноћ провели на мјестима гдје су им биле куће

ГАЗИАНТЕП/КАХРАМАНМАРАШ - Турску су на данашњи дан прије годину дана погодила два снажна земљотреса, магнитуде 7,7 и 7,6, с разарајућим посљедицама у 11 покрајина. Земљотрес, који је окарактерисан као "катастрофа вијека", директно је погодио 14 милиона грађана.

У "катастрофи вијека" која је погодила Кахраманмараш, као и Хатај, Османије, Адијаман, Дијарбакир, Санлиурфу, Газиантеп, Килис, Адану, Малаију и Елазиг, 53.537 људи је изгубило живот, а 107.213 људи је повријеђено.

У Кахраманмарашу, епицентру земљотреса 6. фебруара, и у Газиантепу, који је погођен овом природном катастрофом, грађани који су преживјели земљотрес ноћ су провели на подручју гдје су им уништене куће.

На овај начин су одали и почаст својим најмилијим који су погинули усљед земљотреса. Породице су се окупљале на рушевинама својих домова, гдје су изгубиле родбину и најмилије и молили се за њих. Упркос хладном времену, били су на улицама и присјећали се оних који су изгубили животе прије годину дана. Било је и оних који су синоћ посјетили мезаре својим чланова породица, пријатеља, комшија...

Након минута ћутања у 4.17 ујутру, када је пре годину дана дошло до земљотреса, у ријеку су бачени каранфили. Школе су данас затворене у многим турским провинцијама погођеним земљотресом.

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган биће у Кахраманмарашу, гдје је био епицентар земљотреса, како би прегледао радове на обнови града и изградњи смјештаја за хиљаде људи који живе у шаторима и монтажним контејнерима након што су изгубили куће.

Ердоган ће предати кључеве обновљених кућа преживјелима, а потом ће током недјеље обићи и друге градове који су прије годину дана погођени разорним земљотресом, преноси АП.

-Наш народ је успјешно прошао овај болан и историјски испит - написао је Ердоган у објави на друштвеним мрежама.

У Антакији, главном граду те провинције, маса се сукобила са полицијом док су званичници долазили на комеморацију. Градоначелник Лутфу Саваш дочекан је скандирањем којим се позива да поднесе оставку, а министар здравља Фахретин Коџа био је извиждан док је држао говор, наводи АП.

И грађани Хатаја и Османије ноћ су провели на улицама на годишњицу земљотреса.

Оставили су и транспарент с натписом: "Нисмо заборавили".

Захиде Ерен Мерт, сједећи уз ватру на подручју гдје се налазе остаци срушене зграде у дистрикту Мустафа Кемал, рекла је новинару да су жељели да проведу ноћ држећи стражу на улици.

Пожељела је да се таква бол никада више не понови. 

Земљотреси, који су директно погодили 14 милиона људи на површини од 120.000 квадратних километара, изазвали су тешка разарања у 11 провинција, 124 округа, 6.929 села и четврти.

Док је у цијелој земљи проглашена национална жалост у трајању од седам дана, у региону потреса проглашено је ванредно стање.

Након земљотреса мобилизoване су све јавне установе, локалне управе, невладине организације и волонтери, те је почело слање помоћи у регију, укључујући воду, храну, лијекове и одјећу.

Потрага је извршена у 38.901 објекту уништеном у земљотресу, а акције трагања и спашавања у 26.000 објеката за које је утврђено да се испод рушевина налазе преживјели.

У интервенцијама у региону радило је укупно 650.000 припадника различитих тимова за пружање помоћи, трагање и спашавање, укључујући 11.488 припадника међународног особља.

Према подацима Уједињених народа, у потресу је погинуло најмање 6.000 Сиријаца. Подаци неких других организација ближи су бројци од 8.000, а невладина организација Сиријска мрежа за људска права наводи да је погинуло 10.024 људи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана