Глобална сајбер пријетња: Како Акира паралише свијет

ГС
Глобална сајбер пријетња: Како Акира паралише свијет

СПЛИТ - Ваздушна лука Свети Јероним од синоћ се налази под хакерским нападом који је срушио веб страницу аеродрома, приземљио летове и присилио запослене на ручну пријаву путника да би се поново успоставили летови.

Након напада примили су обавјештење о откупнини, али влада и директор аеродрома Лукша Новак одлучили су да неће преговарати с нападачима, већ да ће цијели систем изградити од нуле. Потврдили су за Индекс.хр да је одговорност за хакерски напад преузела група Акира.

Ко је Акира?

Ради се о новој, али врло активној групи чији рад прати Томислав Ваздар, стручњак за безбједност информационих система. Појаснио је да је ријеч о групи за Ransomware, врсти злонамјерног софтвера који шифрује или блокира приступ подацима на зараженом систему, нападе која се појавила у марту 2023. године и убрзо постала значајна пријетња у свијету кибернетичке безбједности.

У свега неколико мјесеци Акира је прикупила 42 милиона долара у откупнинама од преко 250 жртава широм САД-а, Европе и Аустралије. 

Њихова тактика двоструке уцјене, која комбинује крађу података и шифровање система, изазвала је хаос међу организацијама које су посљедично биле приморане да ојачају своје одбрамбене мјере.

- Владе и агенције за сајбер безбједност широм свијета, укључујући FBI, CISA, EUROPOL и Национални центар за сајбер безбједност Холандије, и даље помно прате активности Акире, која показује изузетну прилагодљивост, користећи варијанте рансомвера прилагођене за Windows и Linux оперативне системе, објаснио је стручњак Томислав Ваздар.

Руска група проистекла из Conti

Акира, додаје, користи напредне алгоритме за енкрипцију те су посебно вјешти у брисању shadow копија како би додатно отежали опоравак система. Ради се о руској групи која је настала након распада злогласне рансомвер групе Conti.

- То је био спој Украјинаца и Руса, када су заратили, они су се распали на више група. Њихови напади били су познати по својој бруталној ефикасности и високој откупнини коју су захтијевали од својих жртава. Conti је био одговоран за низ високо профилних напада на различите организације широм свијета, што их је сврстало међу најопасније сајбер пријетње тог времена. Ова нова група Акира брзо је показала колико је способна, користећи знање и ресурсе бившег Contija, како би наставила са сајбер нападима широм свијета. Сада они представљају значајну пријетњу на глобалном нивоу, тврди Ваздар, преноси Индекс.хр.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана