Главни тужилац МКС у Украјини најавио истрагу о нападима на инфраструктуру

Танјуг
Foto: Међународни кривични суд

ВИШХОРОД - Главни тужилац Међународног кривичног суда (МКС) Карим Кан боравио је у Украјини како би истражио руске ракетне нападе на електроенергетску мрежу и другу инфраструктуру.

"Јасно видимо образац у смислу броја, обима и ширине напада на електричне мреже Украјине и морамо да погледамо зашто се то дешава, односно да ли су то легитимне мете или не", рекао је јуче Кан, преноси Ројтерс.

Он је разговарао с малом групом новинара испред тешко оштећеног стамбеног блока у граду Вишгороду, сјеверно од Кијева, гдје је руска ракета пала крајем новембра, када је убијено осам цивила и рањено више особа.

"Морамо да сазнамо који је образац у питању, јер то нису изоловане појаве".

Кан, који се претходно састао са украјинским предсједником Володимиром Зеленским у Кијеву, рекао је да МКС још није издао ниједан налог за хапшење након годину дана рада у Украјини.

На питање да ли тај процес тече превише споро, истакао је да "људи не желе Пирову побједу". 

До сада је пријављено је више од 70.000 наводних ратних злочина, од којих ће велика већина бити рјешавана пред домаћим судовима.

МКС у Хагу има јурисдикцију да процесуира ратне злочине, злочине против човечности и геноцид на територији Украјине које су починиле обје стране, а очекује се да ће се фокусирати на осумњичене високог профила.

Изградња таквих случајева могла би потрајати годинама. 

Русија наводи да су ракетни напади које изводи на инфраструктуру легитимни удари који за циљ имају слабљење непријатељске војске.

Према Женевским конвенцијама и додатним протоколима које су обликовали међународни судови, стране укључене у војни сукоб морају да праве разлику између цивилних објеката и војних циљева, а напади на цивилне објекте су забрањени.    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана