Главни извор наоружања Хамаса је Израел?

СРНА
Foto: Агенције

ЊУЈОРК - Израелски војни и обавјештајни званичници дошли су до закључка да значајна количина оружја коју је користио палестински исламистички покрет Хамас у нападима на јеврејска насеља долази из Израела, пише амерички лист "Њујорк тајмс".

Исти извор наводи да су аналитичари годинама указивали на подземне кријумчарске руте како би објаснили због чега је Хамас тако добро наоружан упркос израелској војној блокади Појаса Газе.

Међутим, израелски и западни обавјештајни званичници указују на резултате недавних анализа обавјештајних података да је Хамас успио да направи велики број ракета и противтенковског оружја од неактивиране муниције коју су испалиле израелске снаге на Газу.

Хамас, такође, наоружава своје припаднике оружјем украденим из израелских војних база.

"Неактивирана муниција главни је извор експлозива за Хамас. Отварају бомбе и гранате које испали Израел и мијењају им намјену и експлозив користе за своје ракете и експлозивне направе", рекао је бивши замијеник шефа јединице за уклањање експлозива израелске полиције Мајкл Кардаш.

Стручњаци за наоружање наводе да се око десет одсто муниције не активира, али у случају Израела тај број би могао бити и већи.

У арсеналу израелских снага налазе се и пројектили из периода вијетнамског рата, које је Америка давно отписала.

Прама ријечима једног од неименованих стручњака израелске обавјештајне службе, стопа неактивиране муниције ове врсте код Израела могла би износитити и 15 одсто.

Лист указује на то да би, према тој рачуници, због вишегодишњег спорадичног и недавног бомбардовања Газе то подучје засуто са више хиљада неексплодиране муниције која се може поново употребити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана