Главни град Малте у опасности да изгуби свјетски признати статус

Тањуг
Главни град Малте у опасности да изгуби свјетски признати статус

Главни град Малте, Валета, налази се у опасности да изгуби статус свјетске баштине УНЕСКО-а због неактивности владе, а посебно Министарства културе у спровођењу препорука те агенције Уједињених нација, од којих неке датирају прије више од деценије.

Валета је увршћена на листу свјетске баштине УНЕСКО 1980. године, али  претерани развој посљедњих година и недостатак одговарајућих активности владе доводе тај статус у опасност, објавио је Еурацтив.

На основу одлуке која је донесена прошлог мјесеца током последње Унескове конвенције о светској баштини у Ријаду у Саудијској Арабији, Малта је добила рок до краја 2024. године да представи ажурирани извештај о стању очуваности Валете, а посебно план управљања који је првобитно затражен 2011.          

Одлука је услиједила након што су стручњаци подниели извјештај у којем су изнијели примједбе да Малта вец́ годинама ради на сачињавању такозваног "плана управљања Валетом", али да тај посао није завршила.

Стручњаци су истакли да је УНЕСКО тај план првобитно затражио пре неких 12 година, а да још нема резултата.

Савјетодавна мисија Унескоа је 2017. године поново савјетовала Малту да заврши план управљања за Валету и извјештај о анализи под називом "Погледи и видици" да би се ријешила све већа забринутост у вези са тиме како високе зграде утичу на прегледност и да би се увело ограничење за висину нових зграда. 

Мисија је такође затражила од Малте да изврши процену утицаја на културно наслеђе за све будуће велике рестаурације или нове градње у Валети и да хитно именује управника локације. 

Унеско је саопштио да прве двије препоруке нису спроведене, а да је именовање менаџера локације завршено са значајним закашњењем тек ове године.

УНЕСКО такође изразио забринутост због недавних извештаја о дуго одлаганом реновирању музеја у катедрали Светог Јована и због развоја острва Маноел.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана