​​​​​​​Гладков: Шест особа повријеђено у украјинском гранатирању Белгородске области

ГС/Агенције
​​​​​​​Гладков: Шест особа повријеђено у украјинском гранатирању Белгородске области

МОСКВА, КИЈЕВ- Рат у Украјини траје 549 дана. Руска противваздушна одбрана уништила је рано јутрос украјински дрон изнад Москве, саопштило је руско министарство одбране.У крајинска војнообавјештајна агенција (ГРУ) саопштила је да је украјински дрон погодио руску војну базу на Криму, док локално становништво тврди да има жртава.

Судар два тренажна авиона у Украјини, погинула три пилота

Три украјинска пилота су погинула након што су се два тренажна авиона Л-39 сударила у ваздуху у централној Украјини, саопштиле су ваздухопловне снаге те земље.

Несрећа се догодила у петак изнад Житомирске области, која се налази западно од Kијева, главног града Украјине, преноси Ројтерс.

Украјинско ратно ваздухопловство изразило је саучешће породицама жртава.

"Ово је болан и непоправљив губитак за све нас", наводи се у саучешћу објављеном на Телеграму.

Адвокати Евана Гершковића уложили жалбу на продужење његовог притвора

Адвокати америчког новинара Евана Гершковича, који је у Русији оптужен за наводну шпијунажу, уложили су жалбу на последње продужење његовог притвора у Москви, преноси агенција РИА Новости.

"Суд је примио жалбу одбране Гершковича", рекао је извор руској агенцији. Суд у Москви продужио је раније за три месеца притвор америчком новинару "Вол стрит џурнала" , ухапшеном у марту због наводне шпијунаже.

Током кратког саслушања, суд је наложио да Гершкович остане у затвору до 30. новембра, према извештају руских медија. ФСБ Русије је 30. марта саопштио да је Гершкович ухапшен у Јекатеринбургу због сумње да је шпијунирао у корист владе САД.

Синегубов: Двије особе страдале у руском гранатирању Харковске области

Двије особе су погинуле, а једна је рањена у руском гранатирању кафића у месту Подоли на истоку Украјине, саопштио је данас гувернер Харковске области Олег Синегубов.

- Непријатељ је погодио цивилни објекат - кафић у ком су се током дана налазили локални становници - написао је Синегубов на Телеграму.

Додао је да су на лицу мјеста припадници полиције и хитне помоцћи.

Гладков: Шест особа повријеђено у украјинском гранатирању Белгородске области

Шест особа повријеђено је данас у гранатирању руске пограничне Белгородске области са украјинске стране касетном муницијом, саопштио је гувернер Вјачеслав Гладков.

Он је на свом Телеграм каналу навео да је шест цивила у селу Уразово задобило повреде од гелера, као и да је један мушкарац у критичном стању.

Гладков је рекао да је оштећено 16 кућа, друштвених и спортских објеката, два предузећа, четири аутомобила, а покидан је и далековод.

Оружане снаге Украјине данас су такође покушале да нападну Белгородску област беспилотном летјелицом, преносе РИА Новости.

Агенција наводи да је територија Белгородске области, посебно области које се граниче са Украјином, готово свакодневно на мети гранатирању и нападима дронова.

Уништени дронови изнад Москве и Белгорода

Системи руске противаздушне одбране уништили су украјинску беспилотну летјелицу изнад региона Белгород, саопштено је данас из Министарства одбране.

- Украјинске снаге покушале су јутрос да изврше терористички напад дроном на руске објекте. Противаздушни системи уништили су дрон у области Шебекински у региону Белгород - наводи се у саопштењу.

Нешто раније је руско Министарство одбране саопштило да је, такође, ометен покушај напада дроном на објекте у Москви и региону Москве.

Градоначелник Москве Сергеј Собјањин изјавио је да је руска противаздушна одбрана уништила беспилотну летјелицу која се приближавала пријестоници у области Истра у региону Москве и да није било жртава нити штете.

Трудо: Г7 ће подржавати Украјину колико год буде потребно

Премијер Канаде Џастин Трудо поручио је данас да лидери Г7 схватају да би рат у Украјини могао да потраје, али да су спремни да подржавају Кијев колико год буде потребно.

 -Увијек смо знали да ће ово бити дуг процес. Свакако, на основу разговора које смо водили у Г7 и НАТО-у, спремни смо за рат који ће трајати колико год треба јер не можемо и не смијемо да дозволимо да Русија побиједи - рекао је Трудо на маргинама Скупштине Глобалног фонда за животну средину у Ванкуверу, преноси Блумберг.

Руска инвазија на Украјину довела је до повећаног геостратешког интересовања за глобални Арктик, а када се Шведска буде придружила НАТО, Русија ће бити једина арктичка нација која није чланица Алијансе, наводи агенција.

Трудо истиче да је канадска влада, у међувремену, обећала да ће издвојити 40 милијарди долара у наредних 20 година за надоградњу Норада, континенталног система противваздушне одбране, и обавезала се да ће застарјеле ЦФ-18 замијенити борбеним авионима Ф-35, дијелом и због забринутости за безбједност на Арктику.

Кијев: Украјина погодила руску војну базу на Криму

Украјинска војнообавјештајна агенција (ГРУ) саопштила је да је украјински дрон погодио руску војну базу на Криму, док локално становништво тврди да има жртава.

Званичници ГРУ навели су да је у нападу погођена 126. бригада обалске одбране са сједиштем у граду Переваљноје, удаљеном више од 200 километара од територије коју је под контролом Кијева.

-Потврђујемо да је дошло до поготка - рекао је портпарол ГРУ Андриј Јусов за портал Лига.Нет, преноси Ројтерс.

Становници Переваљнојег на Телеграму пишу да су чули експлозије из војне базе и тврде да има погинулих.

-Двије особе су погинуле на полигону, а једна је пребачена у болницу у тешком стању - написао је један од корисника Телеграма, док је други навео да је затворен улазак у град.

Русија извела војне вјежбе у циљу спречавања проласка страних бродова

Руска Сјеверна флота извела је овог мјесеца морнаричке вјежбе у Баренцовом мору у циљу спречавања неовлашћеног проласка страних бродова кроз руске воде.

- Током вежби, посада великог противподморничког брода 'Вицеадмирал Кулаков' разрадила је сценарио за сузбијање дејстава лажног брода уљеза - наводи се у саопштењу Сјеверне флоте, преноси агенција Интерфакс.

Додаје се да је симулирана ситуација у којој се страни брод појављује на руској граници и не одговара на захтјеве руске војске.

Вежбе су почеле 10. августа, али се не наводи датум завршетка.

Руска противваздушна одбрана оборила украјински дрон изнад Москве

Руска противваздушна одбрана уништила је рано јутрос украјински дрон изнад Москве, саопштило је руско министарство одбране.

Како се прецизира у саопштењу, дрон је оборен изнад московске четврти Истра, пренијела је агенција Тасс.

Градоначелник Москве Сергеј Собјанин потврдио је на свом Телеграм каналу да је дрон оборен док се приближавао центру престонице, као и да није било повређених у овом инциденту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана