Гладкочуб: Могући додатни потреси у наредних неколико година

Срна
Гладкочуб: Могући додатни потреси у наредних неколико година

ИРКУТСК- Накнадни мањи потреси након разарајућег земљотреса који је на Блиском истоку усмртио готово 5.000 људи могли би да се осјете наредних неколико година, изјавио је за ТАСС директор Института за проучавање земљине коре у сибирском огранку Руске академије наука Дмитриј Гладкочуб.

"Ти мањи потреси могу се осјетити неколико година. То је дуг процес", рекао је Гладкочуб, подсјећајући на земљотресе у Русији и Монголији након којих су се мањи потреси дешавали још годину или двије.

Он је објаснио да, баш као што се сибирска и амурска тектонска плоча крећу у Русији са зонама трења које се појављују између њих, анадолска и арабијска плоча се помјерају у Турској, где друга притиска прву.

"Постоји прелом гдје се тренутно много деформација ослобађа на овај начин", истакао је Гладкочуб.

Према његовим ријечима, у Турској је регистровано готово 400 мањих потреса након првог земљотреса.

Директор турске Управе за управљање катастрофама и ванредним ситуацијама /АФАД/ Орхан Татар изјавио је да је до сада у Турској након земљотреса погинула најмање 3.381, а да је повријеђено најмање 20.436 људи.

Татар је додао да је уништено укупно 5.575 зграда.

У извјештајима сиријских власти и спасилаца у областима на сјеверозападу земље које контролишу побуњеници наводи се да је у Сирији до сада погинуло 1.444, а повријеђено око 3.500 људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана