Герт Вилдерс: Вратићемо државу Холанђанима

Танјуг
Герт Вилдерс: Вратићемо државу Холанђанима

АМСТЕРДАМ- Холандски десничарски политичар Герт Вилдерс обећао је вечерас да ће "вратити државу Холанђанима", након што су излазне анкете показале да је његова Партија слободе (ПВВ) освојила највише посланичких мјеста на парламентарним изборима.

"Мораћемо да пронађемо начине да оправдамо наде наших бирача, да вратимо Холанђане на прво место", рекао је Вилдерс на конференцији за медије, преноси Ројтерс. О

н је навео да је сада време да странке траже договоре.

"Не можемо да будемо игнорисани", поручио је Вилферс. ПВВ је освојио 35 посланичких места, док је Народна партија за слободу и демократију (ВВД) одлазећег премијера Марка Рутеа добила 26 мандата, показују анкете.

Владајућу коалицију досад су чиниле ВВД, Демократе 66 (Д66), Хришћанско-демократски апел (ЦДА) и Хришћанска уња (ЦУ) које су у Представничком дому имале 77 посланичких мjеста.

Према излазним анкетама, те странке су на данашњим изборима заједно освојиле 41 мандат. Многе странке су раније саопштиле да неће ући у коалицију са Вилдерсом, тако да још није јасно ко ће формирати нову власт и све ће зависити од постизборних коалиција, наводи британски лист.

Лидерка либералне Народне партије за слободу и демократију (ВВД) Дилан Јешљигоз-Зегериус направила је пресjедан рекавши да би сарађивала са Вилдерсом ако њена странка добије највише гласова, иако је колико јуче одбацила могућност да Вилдерса подржи као премијера, ако он освоји највећи број гласова.

Овим изборима завршиће се 13 година дуга владавина досадашњег премијера Марка Рутеа који се није кандидовао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана