Геополитичка ситуација тестира односе Ватикана и Руске православне цркве

Srna
Foto: RussiaBeyondSerbia

МОСКВА-Односи између Руске православне цркве и Римокатоличке цркве су с времена на вријеме на озбиљном искушењу због спољних околности, али мање или више успјечно пролазе тест изазовног политичког окружења, рекао је портпарол Московске патријаршије јеромонах Стефан.

Јеромонах Стефан је навео да ове двије цркве не могу а да не буду свјесне своје одговорности за будућност хришћанске цивилизације и управо је то фактор који инспирише Руску православну цркву да учини све што може да подржи билатералне односе.

Он је додао да се ставови двије цркве поклапају о цијелом низу питања, али да то истовремено не искључује несугласице о одређеним темама и питањима која захтијевају дискусију, укључујући и актуелно изазовно геополитичко окружење.

Према његовим ријечима, ниво интеракције двије цркве достигнут раније омогућава да линије комуникације буду отворене и, на тај начин, задрже потенцијал за такве дискусије.

"Директна комуникација између архијереја двије цркве и значај који су и патријарх Кирил и папа Фрањо придавали таквим везама представљају критичну тачку у архитектури билатералних веза, посебно наших садашњих веза", рекао је јеромонах Стеван агенцији ТАСС " поводом 10. годишњице од устоличења поглавара Римокатоличке цркве. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана