Генералном секретару Антонију Гутерешу забрањен улазак у Израел, ово је разлог

Агенције
Генералном секретару Антонију Гутерешу забрањен улазак у Израел, ово је разлог

Израел је генералног секретара УН Антонија Гутереша прогласио "персоном нон грата" и забранио му улазак у земљу, наводећи да ће остати упамћен "као мрља у историји УН".

Објављујући одлуку на друштвеним мрежама, израелски министар спољних послова Израел Кац је рекао да је одлука донешена јер Гутереш није осудио напад Ирана на Израел.

– Данас сам прогласио генералног секретара УН Антонија Гутереша персоном нон грата у Израелу и забранио му улазак у земљу. Онај ко не може недвосмислено да осуди гнусни напад Ирана на Израел, као што је то учинила скоро свака земља у свијету, не заслужује да крочи на израелско тло – поручио је Кац.

Иран је јуче испалио више од 180 балистичких ракета на Израел, након што је израелска војска започела копнену офанзиву на територију Либана. Главни циљ ове операције је уништење тунела и база Хезболаха на југу Либана.

Гутереш је након напада Ирана на Израел издао кратко саопштење у којем говори о “најновијим нападима на Блиском истоку” и осуђује сукоб “који све више ескалира”, преноси Блиц.

Прошлог мјесеца чланице УН су великом већином подржале необавезујући приједлог којим се Израел позива да оконча скоро шест деценија дугу окупацију палестинских територија Западне обале.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана