Гебрејесус: Ситуација у Гази нехумана, многи не могу да добију воду и храну

ГС
Гебрејесус: Ситуација у Гази нехумана, многи не могу да добију воду и храну

ЊУЈОРК - Генерални директор Свјетске здравствене организације (СЗО) Тедрос Адханом Гебрејесус оцијенио је данас да је „здравствена и хуманитарна ситуација“ у Гази „нехумана“ послије више од четири мјесеца рата изазваног нападима Хамаса на југ Израела.

На конференцији за новинаре у Женеви Гебрејесус је рекао да људи у Гази не могу да добију храну и воду, а ни њега није доступна онима који не могу ни да ходају, преноси Мондо.

Он сматра да ситуација у Појасу наставља да се погоршава, те је поновио да је „Газа постала смртна зона“.

„Велики дио територије је разорен, више од 29.000 људи је мртво, много је више несталих, а претпоставља се да су мртви и много, много више је рањених“, рекао је он.

Шеф СЗО је такође рекао да се ниво озбиљне неухрањености драматично повећао од почетка рата ,са мање од једног процента до више од 15 процената на неким мјестима.

„Потребан нам је прекид ватре сада! Таоци морају бити ослобођени, бомбе морају престати да падају и приступ хуманитарној помоћи мора бити слободан. Хуманост мора превладати“, рекао је Гебрејесус.

По подацима УН великој већини становништва пријети глад у Гази, територији под опсадом Израела од почетка рата.

Ситуација је посебно алармантна на сјеверу, гдје влада хаос и насиље , како наводи Програм за храну УН, организација која је суспендовала дистрибуцију помоћи у том дијелу територије у уторак.

Хумантарна помоћ, зависна од одобрења Израела, улази у Газу углавним преко граничног прелаза Рафа из Египта, али трансфер на сјевер је готово немогућ због разарања и борби које су га изоловале од остатка територије.

Израелски ратни кабинет: Напредак ка новом договору око ослобађања талаца
Члан израелског ратног кабинета Бени Ганц рекао је да постоје „обећавајући рани знаци напретка“ у погледу новог споразума о ослобађању талаца из Газе, док трају регионални преговори да би се обезбиједила пауза у рату.

„У току су покушаји да се промовише нови споразум о таоцима и постоје обећавајући рани знаци могућег напретка. Нећемо престати да тражимо начин и нећемо пропустити ниједну прилику да вратимо наше дјевојке и момке кући“, рекао је Ганц на конференцији за новинаре.

Он је додао да ће израелска војска наставити да се бори у Гази уколико не буде постигнут нови договор, чак и до светог муслиманског мјесеца рамазана, који почиње сљедећег мјесеца.

„Ако се не постигне нови договор о таоцима, наставићемо операције и током рамазана“, рекао је Ганц.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана