Гдје је отишао Пуђдемон након митинга у Барселони

Танјуг
Гдје је отишао Пуђдемон након митинга у Барселони

БАРСЕЛОНА - Бивши каталонски предсједник Карлес Пуђдемон данас је стигао у Белгију, након што је у четвртак побјегао са митинга у Барселони прије него што је полиција успјела да га ухапси на основу налога који је за њим издат, саопштила је његова партија Јунтс.

Чланови Јунтса су за локални радио рекли да нису сигурни да ли је Пуђдемон стигао у Ватерлу, гдје је годинама живио у самонаметнутом егзилу након неуспјешног референдума о независности Каталоније 2017, након чега је Мадрид издао налог за његово хапшење.

Сепаратистичка странка Јунтс упозорила је да ће повући подршку шпанском премијеру Педру Санчезу уколико недавно усвојен закон о амнестији за чланове покрета независности не буде примијењен и на Пуђдемона и двојицу сарадника, пише Ројтерс.

Пуђдемонов сарадник Жорди Турул је поручио да је Пуђдемон дошао у Шпанију да присуствује гласању за новог предсједника региона у каталонском парламенту, што је његово политичко право, а не да буде ухапшен.

Ипак, умјесто да прошета од мјеста митинга до зграде парламента, Пуђдемон је ушао у аутомобил, а затим у кратком року одлучио да оде.

Митинг је одржан у четвртак прије полагања заклетве социјалисте Салвадора Иља за новог предсједника тог шпанског региона у згради парламента Каталоније у Барселони.

Пуђдемон је на митингу поручио да има за циљ да оживи сепаратистички покрет у Каталонији који се завршио након неуспјешног референдума 2017, који је Мадрид прогласио незаконитим. Недуго након тога, поједини сепаратисти су побјегли у иностранство, а раније ове године је усвојен закон о амнестији, али он не важи за Пуђдемона и неколико његових сарадника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана