Гдjе је Јевгениј Пригожин, губи му се сваки траг?

Г.С.
Гдjе је Јевгениј Пригожин, губи му се сваки траг?

Након што је касно у суботу виђен како напушта окружни војни штаб у Ростову, у недjељу се не зна гдjе се налази Јевгениј Пригожин, преносе свjетске агенције.

Тешко наоружани руски плаћеници Вагнера повукли су се преко ноћи из јужног руског града Ростова након што су зауставили напредовање на Москву према споразуму који је окончао кризу која је представљала изазов без преседана за ауторитет предсjедника Владимира Путина.

Према договору, уз посредовање бjелоруског предсjедника Александра Лукашенка, борци Вагнер групе вратили би се у своје базе у замjену за безбjедносне гаранције, а њихов лидер Јевгениј Пригожин би се преселио у Белорусију.

Он је виђен како напушта окружни војни штаб у Ростову, стотинама километара јужно од Москве, касно у суботу у спортском теренском возилу, али његова локација у недjељу није била позната, пренjела је британска новинска агенција Ројтерс.

Чеченске снаге су се повукле из Ростовске области

Француска новинска агенција АФП је написала да Пригожин мора да оде у Бjелорусију, а у нjедељу ујутру, када је заказан тај полазак, није познато гдjе је шеф Вагнера.

Вагнерови борци се повлаче из региона Вороњеж, који се граничи са Украјином, саопштиле су у недjељу локалне власти, рекавши да се повлачење одвија "без инцидената".

Главни град Москва је био тих у недjељу, након договора о деескалацији, са мало доказа о повећању безбједности на улицама. Понедјељак је проглашен нерадним даном да би се дало вријеме да ствари дођу на своје мјесто.

Чеченске специјалне снаге распоређене у руској области Ростов да се одупру напредовању Вагнерове плаћеничке групе такође су се повукле у недјељу, јавила је агенција ТАСС, позивајући се на команданта.

Специјалне снаге се враћају тамо гдје су се раније бориле, рекао је командант Аптиј Алаудинов, пренијела је новинска агенција.

Заплијењен новац

Ситуација испред Центра приватне војне компаније "Вагнер"у центру Санкт Петерсбурга јутрос је мирна, зграда је затворена, а стражари дежурају унутра и патролирају дуж периметра, јавио је дописник руске агенције ТАСС.

Јуче су руски специјалци заплијенили су око 48 милиона долара из сједишта Вагнер групе.

Припадници служби за спровођење закона и регионална администрација одбили су да коментаришу тренутну ситуацију, али је представник службе безбједности Вагнеровог ПМЦ рекао за ТАСС да служба безбједности наставља да ради у "нормалном режиму".

У близини зграде нема никога осим чувара и полицајаца, сусједним улицама шетају пјешаци и нема саобраћајних ограничења.

Све ознаке на згради Вагнерове централе остали су недирнути - на крову зграде и изнад улаза, једна од баријера на улазу у центар је сломљена, али су остале структуре нетакнуте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана