Газу за 24 сата очекује права катастрофа

ГС
Foto: Middle East Eye

"Воде, струје и горива има за још 24 сата" у Гази и ако помоћ не дође љекари ће моћи само "издати потврде о смрти", рекао је у за АФП Ахмед ал-Мандхари, регионални шеф Свјетске здравствене организације (WHО).

Хуманитарна помоћ, а тако и она коју је послао WHО, блокирана је на египатском Синају на граници с Газом, због изостанка договора Израела и Египта. Појас Газе под сталним је израелским бомбардовањем након Хамасових стравичних напада на Израел 7. октобра.

УН је Појас Газе, палестинску енклаву, прогласио простором "неприкладним за живот" још 2020. због израелске блокаде која траје више од 15 година. Данас је под "потпуном опсадом" по наредби Израела, као одговор на Хамасов напад 7. октобра на израелском тлу у којему је погинуло више од 1.400 људи.

Десетог дана непрекидног израелског бомбардирања, Газу и њених 2,4 милиона становника, од којих су половина дјеца, очекује "права катастрофа", упозорава Ахмед ал-Мандхари, директор WHО-а за источни Медитеран, са сједиштем у Каиру.

С око 2.750 мртвих и готово 10.000 рањених у Гази, како наводе мјесне власти, сви су затрпани послом, рекао је.

"WHO је пријавио да је погођено 111 медицинских инфраструктура, 12 чланова медицинског особља је убијено, погођено је 60 возила хитне помоћи", каже, што се "коси с међународним правом и с начелима хуманости".

"У 22 болнице на сјеверу Појаса Газе има више од 2.000 пацијената, неки су на респиратору, неки требају редовну дијализу, дјеца, новорођенчад, жене", додаје, док Израелци и даље позивају становнике да напусте сјевер Газе и крену на југ.

"Медицинске залихе су при крају, тако да особље већ сад може припремати потврде о смрти", упозорио је Мандхари.

"Љекари сада морају дати приоритет пацијентима који стижу. Немају избора, превише је људи, неки су препуштени полаганом умирању", рекао је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана