ИДФ: Ликвидиран високо позиционирани члана Хамаса

ГС/Агенције
Foto: Танјуг

ТЕЛ АВИВ - Четрнаести је дан сукоба израелске војске и Хамаса. Све је извјеснија копнена инвазија на Газу. Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен упозорила је данас да постоји ''реалан ризик'' од преливања сукоба између палестинске милитантне групе Хамас и Изралеа на читав регион.

Израелска војска тражи евакуацију болнице у Гази 

Израелска војска затражила је од палестинског Црвеног полумјесеца да евакуише болницу „Ал Кудс“ у Појасу Газе, саопштено је из ове хуманитарне организације. 

Из палестинског Црвеног полумјесеца наводе да су њихове операције у Гази „суочене са непосредном пријетњом“ након што је израелска војска наредила евакуацију. 

Ова организације је на друштвеним мрежама објавила хитан апел у којем се наводи да се у болници налази више од 400 пацијената и око 12.000 расељених цивила. 

„Позивамо међународну заједницу да одмах реагује како би сео избјегла катастрофа као што се десило у болници 'Ал Ахли', наводи се у саопштењу. 

Више стотина људи погинуло је 17. октобра од експлозије у болници „Ал Ахли“ у Гази. Израел и Палестинци се међусобно оптужују да су изазвали ову трагедију.   

Изасланик израелског премијера задужен за таоце Гал Хирш, заједно са званичницима Израелских одбрамбених снага (ИДФ), састао се са ослобођеним таоцима на граници са Газом и тренутно их пребацују у оближњу војну базу, гдје их чека родбина, наводи се у саопштењу.

„Влада Израела, ИДФ и цео безбједносни сектор уложиће све напоре да би се лоцирали и кући вратили сви таоци“, додаје се у саопштењу.

Министар спољних послова Либана позвао је Израел да објави прекид ватре на 48 сати, јавља локална телевизија.

 

Агенција УН за палестинске избјеглице на Блиском истоку затражила је од расељених становника Газе да напусте пет школа у којима су нашли склониште, јавила је „Ал Џазира“. Ријеч је о школама које се налазе у близини болнице Ел Кудс.

Турска води активне преговоре са странама палестинско-израелског сукоба

Турска води активне преговоре са странама палестинско-израелског сукоба о његовом што бржем рјешавању, изјавио је шеф турске дипломатије Хакан Фидан за ТВ ТРТ Хабер.

„Дијалог се води у неколико праваца. Први циљ је окончање драматичне ситуације у Гази. Такође, радимо на обустави ватре, пружању хуманитарне помоћи, питању размене заробљеника“, рекао је министар.

Према његовим ријечима, Хамас је саопштио Турској да је за реализацију процеса размене заробљеника потребна „мирна ситуација“.

Фидан је оцијенио и да би се посета америчког председника Џозефа Бајдена Израелу могла посматрати као одобравање израелских напада на Газу.

Турски министар је поручио да ће Анкара учинити све у циљу испуњења споразума о гаранцијама за регулисање ситуације у Појасу Газе, уколико он буде постигнут.

Запослени америчког Стејт департмента припремају документ који критикује политику руководства ресора поводом сукоба на Блиском истоку

Запослени америчког Стејт департмента припремају документ који критикује политику руководства ресора поводом сукоба на Блиском истоку, пише  „Хафингтон пост“, позивајући се на неименоване изворе.

Према ријечима двојице запослених у Стејт департменту, у документу ће бити негативно оцјењена једнострана подршка дејствима Израела и игнорисање страдања палестинских цивила.

Они су истакли да државни секретар Ентони Блинкен и његови савјетници не обраћају пажњу на „широко распрострањено унутрашње незадовољство“.

Члан Представничког дома америчког Конгреса, републиканка Марџори Тејлор Грин, изјавила је да неће подржати захтјев америчке администрације на челу са предсједником Џозефом Бајденом за помоћ Украјини и Израелу, јер Бијела кућа не брине о унутрашњим проблемима земље.

„Гласаћу против издвајања новца за заштиту граница туђих земаља“, написала је Грин на друштвеној мрежи „Икс“.

Штаје: Слијепа подршка Израелу представља „дозволу за убијање“

Палестински премијер Мухамед Штаје изјавио је да слијепа подршка Израелу представља „дозволу за убијање“, истичући да се нада да САД неће кренути тим путем, с обзиром да опстанак Израела није угрожен

Штаје је за Си-Ен-Ен. навео да сматра да садашње америчко руководство нема политичку вољу да оконча израелско-палестински сукоб, додајући да су за то неопходни колективни међународни напори.

Палестински премијер је истакао да би Бијела кућа требало да позове стране да заједнички раде на мирном решењу.

ИДФ: Ликвидиран високо позиционирани члана Хамаса Махмуда Сабиха

Израелска војска је саопштила да је раније данас у Појасу Газе ликвидирала високо позиционираног члана Хамаса Махмуда Сабиха.

Сабих је радио као инжењер и руководилац јединице за развој стратешког наоружања.

САД и ЕУ траже од Израела да одложи копнену офанзиву у Појасу Газе како би добили на времену за преговоре, уз учешће Катара, о ослобађању талаца, пише Блумберг.

Палестинска организација Црвени полумесец је саопштила да су од израелске војске добили упозорење да одмах евакуишу болницу Ел Кудс у којој се налази 400 пацијената и 12.000 расељених цивила.  

Израелска влада одобрила регулативе за привремено гашење сигнала Ал Џазири

Израелска влада одобрила је данас регулативе уз помоћ којих ће моћи привремено да затвори стране информативне канале током ванредног стања због рата са Хамасом, уколико сматра да одређени медиј наноси штету националној безбједности.

Министар информисања Шломо Кархи предводио је иницијативу за доношење овакве регулативе како би се угасио канал Ал Џазира, за који тврди да је нанио штету израелској националној безбједности откако је почео рат, пренио је Тајмс оф Израел.

Регулативе су ретроактивне, што значи да извештаји катарске Ал Џазире почев од 7. октобра, и проглашење ванредног стања, сада могу да се користе као основа за одлуку да се угаси информативни канал који израелски лист оцењује као про-палестински.

Приједлог да се угаси Ал Џазира биће на следећем дневном реду израелске канцеларије за националну безбједност, која мора да одобри такав захтјев.

Бербок упозорава Иран, Хезболах и Хуте да се не мешају у сукоб у Гази

Њемачка министарка спољних послова Аналена Бербок упозорила је Иран и проиранске групе попут Хезболаха да се не мјешају у сукоб у Гази, пренијела је "Ал Џазира".

"Упозоравам Иран, упозоравам шиитске милиције у Ираку, Хуте у Јемену, да не пале ватру и да се не прикључују терору", рекла је Бербокова у Тел Авиву, након сусрета са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом, али и опозиционим политичарем Бенијем Ганцом.

Бербок је, такође, критиковала одлуку Израела да стави Појас Газе под "тоталну опсаду".

Она је додала да патња цивила "неће само створити погодно тле за нови тероризам, већ ће угрозити сваки корак који је постигнут до сада са израелским суседима из арапских земаља, јер постоји опасност од регионалног пожара".

Газа: Седам болница и 21 здравствени центар ван функције, погинула 64 медицинара

У Појасу Газе, седам болница и 21 здравствени центар примарне здравствене заштите налазе се "ван функције", а 64 припадника медицинског особља је убијено у израелским ваздушним нападима, рекао је данас портпарол палестинског министарства здравља Ашраф ел Кидра.

Ел Кидра је навео да су уништена и 23 возила хитне помоćи, објавио је Си-Ен-Ен (ЦНН), наводећи да не може независно да провјери број жртава.

Канцеларија Уједињених нација за координацију хуманитарних послова саопштила је у четвртак да је више од 60 одсто установа примарне здравствене заштите у Гази затворено, а да су болнице на ивици колапса због недостатка струје, лијекова, опреме и специјализованог особља.

Палестинско министарство здравља: Од почетка сукоба погинуло више од 4.000 Палестинаца

Од 7. октобра погинуло је 4.137 Палестинаца, а више од 13.000 повријеђено, саопштило је палестинско министарство здравља, преноси Гардијан.

Израелски министар одбране: Три фазе рата

Израелски министар одбране Јоав Галант рекао је да ће рат против Хамаса бити подjељен у три фазе.

Прва фаза, како је рекао, биће „војна кампања кроз гранатирање, а касније кроз тактичке маневре, чија ће сврха бити да се елиминишу оперативци и уништи инфраструктура, како би био уништен Хамас“.
После те фазе, слijеди друга фаза у којој ће борбе бити мање интензивне и у којој ће "бити уклоњени џепови отпора".

Последња фаза биће „креирање новог сигурносног режима у Појасу Газе, уклањање израелске одговорности за живот у Појасу и креирање нове сигурносне реалности за грађане Израела“.

Бројни лидери учествују на мировном самиту у Каиру

На мировном самиту у Каиру требало би да учествују премијерка Италије Ђорђа Мелони, грчки премијер Киријакос Мицотакис, египатски предсjедник Абдел Фатах ал Сиси, јордански краљ Абдулах, турски предсjедник Реџеп Тајип Ердоган, саудијски прijестолонасљедник Мохамед бин Салман, катарски емир шеик Тамим бин Хамада ал Тани, краљ Бахреина Хамад бин Иса ал Калифа, јужноафрички предсједник Сирил Рамафоса, представници краљевске куће Кувајта, министри спољних послова Јапана, Велике Британије и Француске, као о представници Кипра и УАЕ.

Израелска војска: Жива већина талаца које држи Хамас

Израелска војска саопштила је данас да је жива већина талаца које Хамас држи у Гази.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) објавиле су нове информације о статусу талаца и несталих особа које је Хамас одвео у Појас Газе из јужног Израела након што је напао то подручје 7. октобра, јавио је Си-Ен-Ен.

ИДФ је навео да је више од 20 талаца млађе од 18 година, док је њих од 10 до 20 старије од 60 година.

Није познат тачан број талаца које држи Хамас.

ИДФ је саопштио да је број несталих између 100 и 200 људи, док је портпарол Хамасовог војног крила, Бригада Ал Касам, рекао у видео изјави у понедјељак да је број талаца између 200 и 250. Портпарол Абу Обаида рекао је да Бригаде Ал-Касам држе око 200 талаца, док остале држе друге милитантне формације у Гази. Обаида је навео да не може да се утврди тачан број талаца због сталног израелског бомбардовања.

Раније је саопштено да је Хамас ослободио двије америчке таокиње „из хуманитарних разлога“.

Мајка је стара 60, а кћерка 18 година, рекао је извор који познаје таокиње за Скy Нењс.

Абу Убаида из оружаног крила милитантне организације поручио је да је ослобађање одговор на катарске посредничке напоре.

CNN:Камиони Црвеног полумјесеца и WFP још чекају да преко Рафе уђу у Газу

На египатској страни граничног прелаза Рафа са Газом од јутрос се налазе камиони египатског Црвеног полумјесеца и Свјетског програма за храну (WFP).

Ти камиони, који превозе храну, укључујући храну за бебе, као и лијекове, тренутно су паркирани на египатској страни и чекају да уђу у Газу, јавио је Си-Ен-Ен. Како се наводи, египатска возила за поправку путева су ушла на прелаз Рафа. Синајска фондација за људска права објавила је раније данас снимак који показује да је у току рад на поправци пута са обе стране прелаза.

Египатске власти су у четвртак почеле да уклањају цементне блокове на улазу на прелаз Рафа у оквиру припрема за његово отварање, рекло је неколико возача за CNN.

У Израел слетео авион са војном помоћи за ИДФ

Израелско министарство одбране саопштило је данас да је на аеродром Рамон у јужном дијелу Израела слетио авион са товаром војних амбулантних кола и медицинске опреме намијењених Израелским одбрамбеним снагама (ИДФ).

Како преноси Тајмс оф Израел, то је 45. авион који је стигао у Израел са помоћи намијењеној ИДФ од почетка сукоба палестинске милитантне групе Хамас и ИДФ.

До сада је у Израел стигло око 1.000 тона наоружања, које је ''дизајнирано да подржи офанзивне планове ИДФ'', наводи се у саопштењу Министарства.

Гутереш на прелазу Рафа: Камиони помоћи су разлика између живота и смрти

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш стигао је данас на гранични прелаз Рафа гдје је позвао да се камиони који превозе хуманитарну помоћ пусте у Појас Газе.

-Видио сам толико камиона натоварених водом, горивом, локековима и храном. Они су пут за спасавање и разлика између живота и смрти за толико људи у Гази - рекао је Гутереш, преноси BBC.

Он је позвао на хуманитарно примирје, поручивши да примирје не смије да буде предуслов за улазак хуманитарне помоћи у Газу.

-Египат је данас главни стуб који доноси наду на другу страну прелаза, односно у Појас Газе - рекао је Гутереш.

Додао је да ће дистрибуцију помоћи у Гази преузети Агенција УН за помоћ палестинским избеглицама (УНРЊА), али да им је за то потребно гориво, преноси палестинска ТВ Ал Акса.

-Желимо да осигурамо да ова помоћ не буде послата само једном у Појас Газе - поручио је генерални секретар УН.

Газа: У бомбардовању православне цркве убијено 16 особа

Палестинско министарство здравља саопштило је данас да је 16 палестинских хришћана убијено у бомбардовању грчке православне цркве Светог Порфирија у граду Газа.

Додаје се да је за њихову смрт одговорно “ционистичко бомбардовање цркве”, преноси палестинска ТВ Ал Акса.

Из палестинског министарства су навели да је укупан број убијених у ваздушним нападима на Газу повећан на 4.137, док је више од 13.000 људи повријеђено.

Грчка православна патријаршија у Јерусалиму осудила је напад и додала да “неће напустити своју вјерску и хуманитарну дужност” да пружи помоћ.

Један од преживелих је рекао за Ал Џазиру да израелска војска није претходно послала упозорење.

Црква Светог Порфирија се налази у делу Ел Зајтун у старом дијелу Газе, а у 7. вијеку је постала џамија, прије него што је нова црква изграђена у 12. вијеку током крсташких ратова.

Огласиле се сирене за ваздушну опасност, Хамас тврди да је гађао Јерусалим

Сирене за ваздушну опасност огласиле су се данас у насељу (мошав) код Бејт Шемеша, 30-ак километара од Јерусалима, а палестинска милитантна група Хамас тврди да је гађала Јерусалим.

Сирене су се огласиле и у Адерету, јужно од Бејт Шемеша, преноси Тајмс оф Израел.

Хамас тврди да је лансирао ракете према Јерусалиму, иако се сирене не оглашавају у том граду.

-Бригаде Ал Касам бомбардовале су окупирани Јерусалим као одговор на ционистичке масакре над цивилима - преноси палестинска ТВ Ал Акса.

Гутереш стигао на сјевер Синаја, иде ка прелазу Рафа са Газом

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш стигао је на сјевер Синаја и иде ка прелазу Рафа са Газом, док се свјетска организација фокусира на напоре да се хуманитарна помоћ пребаци преко египатске границе у Газу, саопштила је данас канцеларија портпарола УН.

Портпарол је истакао у објави на друштвеним мрежама да је Појас Газе готово двије седмице без пошиљки горива, хране, воде и лијекова.

-УН усредсређују све своје напоре на одрживу операцију испоруке критичне хуманитарне помоћи народу Газе- навео је портпарол, објавио је CNN.

Достава прве помоћи у Појас Газе, који се налази под израелском опсадом, преко граничног прелаза Рафа са Египтом требало би да се деси “наредних дана”, саопштиле су данас УН, пренијела је Ал Арабија.

Шеф службе УН за хуманитарна питања и координатор хитне помоћи Мартин Грифитс рекао је да је свјетска организација у преговорима са свим релевантним странама да би се осигурало да операција достављања помоћи у Газу почне што је пре могуће. Међународна помоћ нагомилала се данас у Египту у близини Газе, а Палестинцима у Гази су преко потребни храна и вода. УН су саопштиле да је више од милион од 2,4 милиона становника Газе расељено и да се хуманитарна ситуација погоршава из дана у дан. Египатска државна телевизија Ал Кахера њуз јавила је да ће прелаз Рафа бити отворен данас, али је Каиро касније саопштио да му је потребно више времена за поправку путеваБлумберг: Значајно промијењени планови за копнену офанзиву у Гази

Израел је значајно промијенио планове за копнену кампању у Гази, усљед притиска и препорука из Вашингтона, јавила је америчка новинска агенција “Блумберг” позивајући се на неколико неименованих израелских званичника.

У извјештају се наводи да су улога и утицај САД у сукобу Израела и Хамаса “дубљи и интензивнији од свих улога и утицаја које је Вашингтон имао у прошлости”.

САД су, наводно, све више забринуте због ширења сукоба изван Газе и увлачења либанске групе Хезболах, која има блиске везе са Ираном.

Осим тога, иако Вашингтон жели да војна инфраструктура Хамаса у Гази буде уништена, захтијева да се ограниче цивилни губици и спријечи ескалација сукоба која би могла да унесе метеж у цијели регион, пише “Раша тудеј”.

Москва: Усвајање руске резолуције спријечило би напад на болницу

Ракетни удар на арапску болницу “Ал Ахли” у граду Гази могао је бити спријечен да је Савјет безбједности УН усвојио руски нацрт резолуције о прекиду ватре у Појасу Газе, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

У саопштењу се подсјећа да је Савјет безбједности УН у понедјељак, 16. октобра, одбацио руски нацрт резолуције.

-Да је Савјет безбједности УН усвојио руски нацрт за хуманитарни прекид ватре у Појасу Газе 16. октобра, онда се можда могао избјећи трагични ракетни напад на болнички комплекс ''Ал Ахли'' - наводи се у саопштењу.

Министарство здравља у Гази саопштило је раније да је пројектил у уторак, 17. октобра, погодио болницу “Ал Ахли” у том граду, изазвавши огромну експлозију у којој је погинуло готово 500 људи, подсјећа ТАСС.

Палестинска група Хамас окривила је израелске снаге за овај напад. Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да је болница, заправо, погођена усљед неуспјелог лансирања ракете са положаја палестинског покрета “Исламски џихад”.

UNRWA: Газа постала паклена рупа, истиче вријеме за цивиле

Агенција Уједињених нација за помоћ палестинским избјеглицама (UNRWA) саопштила је данас да је Газа у посљедњих неколико дана постала “паклена рупа”, као и да истиче вријеме за цивиле у тој области.

Портпаролка UNRWA Џулијет Тума је позвала да се престане са опсадом Газе јер је цивилима хуманитарна помоћ потребна одмах.

-Вријеме истиче. Прошле су скоро двије недјеље. Двије веома дуге недјеље UNRWA није била у могућности да унесе помоћ у Газу - рекла је она за BBC.

Додала је да сат откуцава и да не зна када ће бити отворен гранични прелаз Рафа преко ког би требало да стигне хуманитарна помоћ из Египта.

На питање шта ће се учинити да хуманитарна помоћ не стигне до Хамаса, Тума је рекла да УНРЊА има “строгу контролу и системе праћења”. “Ми то радимо деценијама”, поручила је портпаролка Агенције Уједињених нација. 

Палестинци: У нападу на Западној обали убијено 13 особа, укључујући петоро дјеце

Најмање 13 особа, укључујући петоро дјеце, убијено је у израелској операцији на Западној обали, саопштило је данас палестинско Министарство здравља.

-Изреалски окупатори су извршили масакр у избјегличком кампу Нур Шамс у Тулкарму - наводи се у саопштењу, преноси ЦНН. Палестински медији су објавили да су се израелске снаге јутрос повукле из избјегличког кампа.

Извршни директор Египатске банке хране: Бомбе падају сваки минут на прелазу Рафа

Извршни директор Египатске банке хране Али Мохсен Сархан изјавио је данас да на граничном прелазу Рафа, гдје се очекује отварање хуманитарног коридора између Египта и југа палестинске области Газе, бомбе падају сваки минут.

-Оно што нас спречава да уђемо је израелско бомбардовање. Стационирани смо на граници већ осам дана и бомбе падају сваког минута -, рекао је Сархан за Би-Си-Си.

Он је рекао да је израелска војска бомбардовала “чак и пустош у којој нема животиња ни људи”.

-Спремни смо да уђемо, али египатске власти неће да нас пусте унутра, осим ако не могу да гарантују да нећемо одмах бити убијени - додао је.

Челник Хамаса упозорио: Напади на Газу могли би се претворити у регионални рат

Шеф Политичког бироа палестинског покрета Хамас Исмаил Ханијех упозорио је да би израелски напади на Газу могли прерасти у регионални рат, јавља Анадолија.

У видеоснимци коју је објавио, Ханијех је оцијенио сукобе с Израелом и политичка збивања у Гази, Западној обали и Либану.

Подсјетивши да су Сједињене Америчке Државе (САД) и неке европске земље посјетиле Израел ради моралне подршке, Ханиyех је устврдио да упркос свим тим напорима администрација из Вашингтона није била успјешна у “пружању регионалне и међународне подршке Израелу у вези с нападима на Газу и у придобијању Арапа да прихвате депортацију”.

Напомињући да је упркос свим притисцима став арапских и исламских земаља према депортацији Палестинаца врло јасан, Ханијех је казао да је то наглашено и на састанцима Савјета за сарадњу у Заливу (ГЦЦ), Организације за исламску сарадњу (ОИЦ) и Арапске лиге.

Похваливши став Арапа и исламских земаља, посебно Египта, против депортације, Ханијех је позвао на подршку том ставу.

Ханијех је изјавио да америчка администрација није била успјешна у елиминисању других фронтова и увјеравању људи у израелске лажи.

Челник Хамаса је истакнуо како су “упозорили да би се, ако се ти брутални напади, разарање и крвопролиће против Газе наставе, ово могло претворити у регионални рат”.

Наводећи да су се протеклих дана састали с бројним званичницима из арапског и исламског свијета, Ханијех је казао да су на тим састанцима “изјавили да је рјешење једино могуће окончањем окупације и успоставом независне палестинске државе са Јерусалимом као главним градом, те да се окупационим командантима суди за њихове злочине”.

Ханијех је позвао палестински народ те арапски и исламски свијет да у петак изађу на улице уз слоган “Стоп нападима на Газу, не депортацији и алтернативној домовини”.

ИДФ наредио евакуацију становништва из Кирјат Шмоне у близини границе са Либаном

Израел је наредио евакуацију становника Кирјат Шмоне, града у близини границе са Либаном, саопштило је израелско Министарство одбране.

У Кирјат Шмони живи нешто више од 20.000 људи и налази се два километра од граничне ограде, пренео је Ројтерс.

Израелско Министарство одбране и израелска војска (ИДФ) саопштили су да ће становнике евакуисати у пансионе које субвенционише држава, преноси Тајмс оф Израел.

Евакуација долази након поновљених ракетних напада либанске милитантне групе Хезболах и других фракција на сјевер Израела. Јуче су у ракетном нападу на Кирјат Шмону рањене три особе. Раније ове недјеље, Национална управа израелског Министарства за ванредне ситуације саопштила је да је почела да ради на евакуацији свих заједница у кругу од два километра од границе са Либаном.

Кан: Абас одбио да разговара с Бајденом

Предсједник Палестинске управе Махмуд Абас одбио је да разговара телефоном са предсједником САД Џозефом Бајденом током посјете америчког предсједника Израелу у сриједу, јавила је јутрос израелска ТВ станица Кан.

Позивајући се на неименовани палестински извор у Рамали, на Западној обали, гдје је сједиште Палестинске управе, ТВ Кан је навела да су из Бајденове администрације покушали да организују телефонски разговор двојице лидера, али да је Абас одбио захтјев. Ипак су амерички и тимови Палестинске управе остали у контакту, иако је Абас веома љут због америчке подршке Израелу у рату против палестинске милитантне групе Хамас и такође је отказао очекивани састанак с Бајденом и арапским лидерима на недавном самиту у Јордану. 

Газа: Бомбардована православна црква, има повријеђених и страдалих

Палестинске власти саопштиле су да је у граду Газа бомбардована грчка православна црква Светог Порфирија у којој су се налазили расељени Палестинци.

Генерални директор болнице Шифа Мухаме Абу Селмија рекао је да десетине људи повријеђено, али да не може да наведе тачан број мртвих јер су поједина тијела још увијек под рушевинама, преноси АП.

Палестинске власти су навеле да је за експлозију одговоран израелски ваздушни напад.

Грчка православна патријаршија у Јерусалиму осудила је напад и додала да "неће напустити своју вјерску и хуманитарну дужност" да пружи помоћ.

Један од преживелих је рекао за Ал Џазиру да израелска војска није претходно послала упозорење.

Црква Светог Порфирија се налази у дијелу Ел Зајтун у старом дијелу Газе, а у 7. вијеку је постала џамија, прије него што је нова црква изграђена у 12. вијеку током крсташких ратова.

Блумберг: Бајден обликује планове Израела о копненој инвазији на Појас Газе

Сједињене Америчке Државе дијеле циљ Израела који жели да уништи војну инфраструктуру палестинске милитантне групе Хамаса у Гази, што је могуће само уз копнену инвазију, међутим утицај Вашингтона већ обликује начин на који ће тај напад бити изведен, пише Блумберг.

Три неименована израелска званичника кажу да су улога и утицај САД у рату против Хамаса дубљи и интензивнији од било којег који је Вашингтон имао у прошлости.

Вашингтон је забринут да би израелска инвазија могла да привуче либански Хезболах који има подршку Ирана, што би могло да отвори други фронт и изазове ширење сукоба који би уништио напоре админстрације Џозефа Бајдена да стабилизује регион склапањем мировних споразума између Израела и кључних арапских земаља.

-Предсједник Бајден је фокусиран на смањење шансе да се овај рат прошири на други фронт. То је његов главни циљ - рекао је израелски министар спољних послова Ели Коен.

Иако су Сједињене Државе послале двије групе носача авиона у источни Медитеран и ставиле трупе у стање приправности, Бајден и други амерички званичници истичу да је важно ограничити цивилне жртве.

-Бајден жели да Хамас буде поражен, али он такође жели да задржи стратешке савезе и мировне споразуме између Израела и арапских земаља и да их прошири, како би продубио америчко вођство на Блиском истоку - рекао је бивши званичник израелског министарства одбране Амос Гилеад.

Бивши израелски амбасадор у Вашингтону Мајк Орен рекао је да Бајден подстиче Израел да буде опрезнији и уколико буде ушао у Газу и кад одговара на нападе Хезболаха из Либана.

Поједини стручњаци сматрају да ће Израел вјероватно послати специјализоване снаге, уз подршку редовних трупа и ваздушну подршку, да иду од врата до врата како би елиминисале или заробиле лидере Хамаса.

Већина Израелаца: Нетанијаху да преузме одговорност за неуспјехе 7. октобра

Огромна већина Израелаца вјерује да премијер Бењамин Нетанијаху треба јавно да прихвати одговорност за неуспјехе који су довели до напада палестинске милтантне групе Хамаса 7. октобра, показује истраживање јавног мњења листа "Маарив", преноси Тајмс оф Израел.

Око 80 одсто испитаника каже да би Нетанијаху требало да слиједи примјер шефова израелске војске и безбједносне агенције Шин Бет, као и министра одбране и финансија који су већ преузели одговорност.

То укључује 69 одсто оних који су на прошлогодишњим изборима гласали за Ликуд, Нетанијахуову странку, док само осам одсто испитаника сматра да премијер не би требало да преузме одговорност.

На питање ко би требало да буде премијер, 49 одсто је изабрало лидера странке Национално јединство Бенија Ганца, а само 28 одсто Нетанијахуа.

Што се тиче рата у Појасу Газе, 65 одсто Израелаца подржава копнену офанзиву, док се 21 одсто противи томе. Поред тога, 51 одсто подржава војну операцију великих размјера на сјеверном фронту након све већих сукоба са милитантима Хамаса и Хезболаха у Либану, док 30 одсто жели ограничену операцију. Истраживање спроведено 18. и 19. октобра међу 510 испитаника који представљају репрезентативни узорак одраслих Израелаца.

Египатске прорежимске партије позвале на протесте подршке Палестинцима

Египатске продржавне партије и институције позвале су на протесте широм Египта у знак подршке Палестинцима и ставу предсједника Абдел-Фатаха ал-Сисија да се не дозволи расељавање становништва Газе у Египат.

Савез политичких партија које подржавају власт изразио је подршку Сисијевим изјавама и рекао да су добили дозволе за организовање демонстрација на одређеним локацијама широм Египта, преноси Си-Ен-Ен.

-Ако се сведе на тражење од Египћана да изађу на улице да изразе своје одбијање ове идеје, видјећете милионе Египћана који подржавају египатску позицију - рекао је Сиси у сриједу током заједничке конференције са њемачким канцеларом Олафом Шолцом. Ако дође до демонстрација, то ће бити први масовни протести које је одобрила влада у Египту откако је Сиси преузео власт.

На неколико египатских универзитета ове седмице већ су организоване мање демонстрације, у знак подршке Сисијевим ставовима. У Египту већ живи око два милиона палестинских избеглица. Сиси је прошле недјеље рекао да његова земља покушава да помогне Палестинцима у границама својих капацитета. (Крај)

Кина спремна да ради са Русијом на смиривању кризе на Блиском истоку

Кина је спремна да одржи комуникацију и координацију са Русијом како би се смирила криза на Блиском истоку, рекао је специјални изасланик те земље за Блиски исток Џај Џун.

-Кина и Русија деле исти став о палестинском питању - рекао је Џај након састанка са руским специјалним изаслаником за Блиски исток у Дохи, преноси Ројтерс.

Он је навео да је Кина забринута због хуманитарне кризе, као и да је спремна да игра “позитивну улогу у наставку палестинско-израелских мировних преговора”.

Додао је да је Пекинг спреман и да помогне како би се дошло до “истинске имплементације” рјешења о две државе

Либанска војска: У пуцњави у близини израелске границе убијен новинар

Либанска војска саопштила је данас да је у пуцњави у близини израелске границе на југу земље убијен новинар, а за убиство сматрају одговорном израелску војску.

Израелска војска каже да су њене снаге гађале инфраструктуру либанске милитантне организације Хезболах и погодиле три особе које су покушале да испале противтенковске ракете на Израел.

Што се тиче оптужби либанске војске за убиство новинара, кажу да истражују случај, пренио је Ројтерс.

Хезболах је потврдио да је испалио ракете на израелске положаје у селу Манара, на шта су Израелци одговорили гранатирањем. Портпарол мировних снага УН у Либану (УНИФИЛ) Андреа Тененти рекао је да је један цивил убијен у пуцњави.

-Либанска војска је затражила нашу помоћ за седам људи који су заглављени у близини границе током жестоке размене ватре. Контактирали смо са израелском војском да замолимо да прекине ватру и тако спасе поменутих седам. Нажалост, једна особа је изгубила живот током инцидента, односно пуцњаве која се догодила, док су остали спасени- рекао је Тененти.

Либанска војска тврди да је ријеч о седам медијских радника у које су израелски војници уперили митраљезе и убили једну особу, а другу ранили. Међутим, нису открили свој идентитет. Трагедија се догодила недјељу дана након што је новинар Ројтерса убијен, а неколико других рањено, такође у јужном Либану.

CNN: Прелаз Рафа између Египта и Газе ипак неће бити отворен данас

Упркос очекивањима да би граница између Египта и Појаса Газе могла данас да буде отворена како би се омогућила испорука хуманитарне помоћи, прелаз Рафа ће ипак остати затворен, објавио је данас CNN, позивајући се на неименоване америчке званичнике.

-Не бих дао новац на те камионе који би данас требало да прођу границу - рекао је један од њих, додавши да је ситуација нестабилна.

Амерички званичници кажу да су потребне поправке на путевима на египатској страни, као и да постоји забринутост око тога да би испоруке могле да буду једнократне.

Регионални директор Свјетске здравствене организације за источни Медитеран Ричард Бренан рекао је за CNN да је “апсолутни маратон” слање помоћи у Појас Газе, додавши да постоји много тога што треба урадити како би се та операција покренула.

Медији су раније објавили да је планирано да данас из Египта у Газу уђе 20 камиона, први пут од почетка рата Израела и палестинске милитантне групе Хамас.

Из кабинета израелског премијера у сриједу је саопштено да Израел неће спријечити испоруку хуманитарне помоћи у Појас Газе из Египта, докле год су у питању само храна, вода и лијекови за цивилно становништво и све док помоћ не буде завршила у рукама Хамаса.

Аустрија: Заказан хитан састанак кризног кабинета због рата на Блиском истоку

Аустријски канцелар Карл Нехамер и вицеканцелар Вернер Коглер сазвали су за данас хитан састанак кризног кабинета савезне владе због ситуације на Блиском истоку гдје је избио рат палестинске милитантне групе Хамас и Израела.

На састанку ће се разговарати о тренутној ситуацији, Хамасов терористички напад на Израел и посљедице које произилазе из тога, што укључује и посљедице по безбједносну ситуацију у Аустрији, преноси јавни сервис ОРФ.

Ванредном састанку ће испред владе, поред канцелара и вицеканцелара, присуствовати министар унутрашњих послова, министар одбране и министар спољних послова. Они ће се састати у ситуационом центру Министарства одбране, гдје ће их начелници обавештајних служби информисати о безбедносној ситуацији.

Фон дер Лајен: Реалан ризик да се сукоб Израела и Хамаса прелије на регион

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен упозорила је  да постоји ''реалан ризик'' од преливања сукоба између палестинске милитантне групе Хамас и Изралеа на читав регион.

-Видјели смо арапске улице испуњене бијесом широм региона. Дакле, ризик од регионалног преливања је стваран - рекла је она током обраћања на Хадсон институту у Вашингтону, преноси Гардијан.

Раније јуче Фон дер Лајен и предсједник Европског савјета Шарл Мишел састали су се са двостраначком делегацијом америчког Сената, уочи самита ЕУ-САД.

ИДФ наводно убиле једног од вођа Хамаса у нападу на Појас Газе

Израелске одбрабене снаге (ИДФ) саопштиле су синоћ да су убиле припадника специјалне поморске јединице палестинске групе Хамас у нападу на Појас Газе.

ИДФ је такође саопштио да је реч о Мамдуху Шалабији, који је наводно убијен у нападу борбених авиона и морнарице на командни центар Хамаса у Гази.

Министарство унутрашњих послова Газе саопштило је да је неколико расељених људи који су се сакрили у црквени комплекс у Појасу Газе убијено и повријеђено током израелских напада.

-'У нападу је било великог броја мучки убијених и повријеђених у комплексу грчке православне цркве- наводи Министарство.

Пентагон: Пресретнути пројектили потенцијално испаљени на Израел

Пројектили које је раније данас пресрео амерички ратни брод УСС ''Карни'' у близини Јемена и за које се вјерује да су их испалили припадници шиитске милитантне групе Хути, били су потенцијално испаљени ка Израелу, изјавио је портпарол Пентагона Пет Рајдер.

-Не можемо са сигурношћу рећи шта су ове ракете и беспилотне летјелице циљале, али су лансиране из сјеверног Јемена и летјеле су дуж Црвеног мора, потенцијално ка циљевима у Израелу - рекао је Рајдер и додао да су пројектили оборени јер су представљали потенцијалну пријетњу.

Он је истакао да су САД спремне да учине све што је потребно ''да заштите партнере и интересе у региону'' и додао да се још увијек процјењује шта је била мета пројектила.

Позивајући се на двојицу неименованих америчких завничника, Си-Ен-Ен је раније данас пренио да је ''УСС Карни'' пресрео више пројектила у близини Јемена.

Један од званичника је рекао да су пројектиле испалили припадници шиитске милитантне групе Хути, коју подржава Иран, а која је укључена у текући сукоб у Јемену, а други званичник је навео да су пресретнута два или три пројектила.

Обојица су рекла да није јасно шта су ракете циљале, и као једину могућност навели сам амерички ратни брод.

ЦПЈ: Најмање 21 новинар убијен од почетка рата Хамаса и Израела

Најмање 21 новинар убијен је од почетка сукоба палестинске милитантне групе Хамас и Израела 7. октобра, а још осам њих је повријеђено, троје нестало или притворено, саопштено је данас из америчке непрофитне организације Комитет за заштиту новинара (ЦПЈ).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана