Гаврилов: Несугласице Зеленског и Залужног разлог посјете Њуландове

СРНА
Гаврилов: Несугласице Зеленског и Залужног разлог посјете Њуландове

МОСКВА- Замјеник државног секретара САД за политичка питања Викторија Њуланд допутовала је у посјету Кијеву како би добила увид у сукоб између предсједника Украјине Владимира Зеленског и главнокомандујућег украјинских Оружаних снага Валерија Залужног, изјавио је главни делегат Русије за војну безбједност и контролу оружја при међународним организацијама у Бечу Константин Гаврилов.

"Њуландова је тамо с разлогом, очигледно да среди ствари и рашчисти овај сукоб између Зеленског и Залужног и да сазна шта се заиста догађа и како би могло да се заврши", рекао је Гаврилов за телевизију "Русија-24".

Он је истакао да ће Американци, према његовом мишљењу, спроводити истраге. "Биће разговора, мислим са Залужним, предсједником Зеленским и слично. Биће изнесене препоруке", навео је Гаврилов на питање у вези са циљевима посјете Њуландове.

Гаврилов је изразио увјерење да Њуландова није добила задатак да помири Зеленског и Залужног, пренио је ТАСС. "Отишло је предалеко. Није вјероватно било какво помирење", нагласио је Гаврилов. Гаврилов је додао да за Русију није важно ко ће бити главнокомандујући украјинске војске - Залужни или неко други.

Бивши посланик у Врховној ради Борислав Береза рекао је 29. јануара да је Залужни смијењен са функције начелника генералштаба украјинске војске. Посланик у Врховној ради Алексеј Гончаренко изјавио је да је Залужни обавијештен о оставци, али да није било одговарајућег декрета.

Портпарол украјинског предсједника Сергеј Никифоров рекао је касније да Зеленски није отпустио Залужног. Међутим, у украјинским медијима и друштвеним мрежама настављају се спекулације о судбини Залужног.

Позивајући се на изворе на високом нивоу у Кијеву, "Вашингтон пост" је јуче објавио да ће Залужни за сада остати на свом мјесту, али да је одлука о његовој оставци већ донесена.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков напоменуо је да постоје бројна питања у вези са вијестима о Залужном, али да је очигледно да "све иде наопако за кијевски режим", док је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова истакла да ситуација у вези са смјеном Залужног одражава агонију и "распад државности Украјине".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана