Гаук: Баланс око Украјине је изазов

Aгенције
Гаук: Баланс око Украјине је изазов

Праг - Предсједник Немачке Јоахим Гаук одбацио је данас у Прагу критике да је Њемачка због економских интереса сувише уздржана према украјинској кризи.

"Немају сви у Европи такав став. Познат је и став САД. Њемачка влада је у веома осјетљивом положају. Неки јој замјерају уздржаност због економских интереса. Али и сами планови економских санкција могу да угрозе преговоре. Наћи баланс је највећи изазов. Са великим поштовањем пратим напоре њемачке владе", казао је Гаук након сусрета са предсједником Милошем Земаном.

Њемачки предсједник је истакао да његова земља кораке које предузима да с једне стране заштити Украјину, а са друге да не затвори врата за разговоре са Русијом, неће чинити самостално, већ заједно са западним партнерима.

Јоахим Гаук као позитиван сигнал оцијенио је и ослобађање отетих посматрача војне мисије у Украјини уз помоћ Русије и ОЕБС-а.

"Сматрам да је позиција Њемачке оправдано уздржана, а не испразно радикална. Трговинске санкције још никоме нису донијеле корист. На Куби су биле 40 година, а 40 година њоме влада диктатор. Треба настојати, ако је могуће мирним средствима, али и одвраћајућом снагом NATO, доћи до тога да не буде постављан само избор 'или инвазија или градјански рат'", сложио се и чешки предсjедник Земан.

Чешки предсjедник је поводом отмице војних посматрача на истоку Украјине од стране проруских сепаратиста изразио сумњу у то да власти у Кијеву контролишу у потпуности и саму украјинску армију.

Земан је апеловао да треба учинити све да у Украјини протекну слободни избори под строгом контролом ОЕБС-а.

"Ако руско језично становништво Украјине жели да бојкотује те изборе, то ради против својих интереса зато што управо те групе становника могу да осjетно утичу на исход избора. Бојкот не води ничему, а биће на штету оних који су га спровели", казао је Земан.

Јоахим Гаук почео је данас тродневну посjету Чешкој током које ће, поред разговора са чешким државним врхом, предсjедником, премијером и предсjедницима оба дома чешког парламента, посjетити и некадашњи нацистички концентрациони логор Терезин гдjе ће одати пошту жртвама холокауста.

На крају посjете, у сриједу, обићи ће највећу чешку фабрику аутомобила, Шкода у Младој Болеслави која послује још од почетка 1990-тих година у саставу њемачког концерна Фолксваген и узима се као примјер једне од најуспјешнијих приватизација и страних улагања у средњој Европи након пада "Гвоздене завјесе".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана