Израел: Најмање 25 палестинских милитаната и три војника ИДФ погинула у Гази

ГС/Агенције
Израел: Најмање 25 палестинских милитаната и три војника ИДФ погинула у Гази

ТЕЛ АВИВ, ГАЗА - Рат Израела и Хамаса траје 117 дана. Припадници израелског ратног кабинета расправљали су о нацрту споразума о прекиду ватре и ослобађању талаца из Појаса Газе, иако тај нацрт није стављен на гласање унутар кабинета, пише „Гардијан“.

Израел: Најмање 25 палестинских милитаната и три војника ИДФ погинула у Гази

Израелске снаге убиле су најмање 25 палестинских милитаната у Појасу Газе у протекла 24 сата, саопштиле су данас Израелске одбрамбене снаге (ИДФ).

У борбама у сјеверним и јужним дијеловима те палестинске енклаве страдала су три израелска војника, додаје се у саопштењу ИДФ, преноси Ројтерс.

кућа позвала Катар да изврши притисак на Хамас како би се ослободили таоци

Амерички савјетник за националну безбедност Џејк Саливен позвао је катарског премијера Мохамеда бин Абдулрахмана Ал Танија да се ''изврше сви потребни притисци на палестинску милитантну групу Хамас како би се обезбедило ослобађање талаца без одлагања'', саопштено је из Бијеле куће.

Како преноси "Тајмс оф Израел", ријеч је о ''највећем настојању'' администрације предсједника САД Џозефа Бајдена да утиче на Катар како би се извршио притисак на Хамас.

Ал Тани је раније истакао да су такви позиви бескорисни, јер Доха заправо нема утицај на Хамас.

- Не видимо да је Катар суперсила која може да наметне нешто овој или другој страни. То што лидери Хамаса посјећују Доху не значи да то представља полугу коју можемо употријебити. Ми то видимо као канал комуникације који користимо у добре сврхе - рекао је Ал Тани.

Гардијан: Израелски ратни кабинет расправљао о нацрту споразума о прекиду ватре

Припадници израелског ратног кабинета расправљали су о нацрту споразума о прекиду ватре и ослобађању талаца из Појаса Газе, иако тај нацрт није стављен на гласање унутар кабинета, пише „Гардијан“.

Приједлог споразума су у недјељу припремили званичници Египта, Катара, САД и Израела, на преговорима у Паризу, али на састанку нису учествовали припадници палестинске милитантне групе Хамас, која држи таоце у Појасу Газе.

Лондонски "Гардијан" преноси да главна препрека за постизање договора представља трајање прекида ватре, при чему Израел тражи да прекид буде само привремен, док су припадници Хамаса раније тражили трајни прекид ватре.

Из кабинета израелског премијера Бењамина Нетанијахуа је саопштено да су наводи о великим израелским уступцима у потенцијалном договору нетачни.

- Став премијера је досљедан - рат ће се завршити тек када се остваре сви циљеви, израелска војска се неће повући из Појаса Газе, и ни хиљаде терориста неће бити ослобођене - наводи се у саопштењу.

Лидер Хамаса Исмаил Ханије изјавио је да је та палестинска организација добила приједлог за прекид ватре који је достављен после разговора у Паризу и потврдио да га проучава, као и да ће посјетити Каиро ради додатних разговора о предложеном плану, пренио је Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана