Хамас: Прекид ватре и повлачење услов за ослобађање талаца

ГС/Aгенције
Хамас: Прекид ватре и повлачење услов за ослобађање талаца

ТЕЛ АВИВ ГАЗА – Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 115. дан. Жестоке борбе настављене су у Кан Јунису на југу Газе.Рат Израела против Хамаса могао би да траје цијелу генерацију, изјавио је израелски министар у ратном кабинету Бени Ганц.

 

"Ал џазира": Убијено 10 људи у нападу на школу којом управља UNRWA

Најмање 10 људи убијено је у нападу израелских снага на школу у округу Римал, западно од града Газе, којом управља Агенција УН за помоћ палестинским избјеглицама (UNRWA), јавила је телевизија "Ал џазира".

У згради школе се, наводно, налазе расељена лица која су побјегла од сукоба у другим дијеловима Појаса Газе.

Тензије на Блиском истоку порасле су 7. октобра, када су милитанти радикалног палестинског покрета Хамас извршили упад на израелску територију, убили бројне Израелце који живе близу границе са Израела и Појаса Газе и отели више од 240 Израелаца, укључујући жене, дјецу и стара лица.

Хамас је напад описао као одговор на агресивне поступке израелских власти усмјерене против џамије Ал Акса у Старом граду у Јерусалиму.

Израел је након упада милитаната увео потпуну блокаду Појаса Газе и започео нападе на енклаву, као и на дијелове Либана и Сирије, а сукоби се воде и на Западној обали.

Хамас: Прекид ватре и повлачење услов за ослобађање талаца

- Палестински покрет Хамас саопштио је да је за ослобађање талаца које држи овај милитантни покрет потребно да се гарантује прекид израелске офанзиве и повлачења свих израелских снага из Појаса Газе.

Саопштење је услиједило након што је Израел одржао састанак са катарским и египатским посредницима.

Неименовани високорангирани званичник Хамаса рекао је Ројтерсу да ће успјех састанка у Паризу зависити од тога да ли ће Израел пристати да оконча оно што је назвао "свеобухватном агресијом на Појас Газе".

Према његовим ријечима, споразум би морали да подрже Катар, Египат и САД. Те земље су јуче послале високе делегате да разговарају о талачкој кризи у Гази са високорангираним израелским обавјештајцима.

У овом тренутку није јасно да ли ће Хамас, уз испуњење овог услова, ослободити свих 132 талаца или само неке од њих. Израел тврди да су они и даље у Гази.

Хамас је раније саопштио да је за ослобађање свих талаца потребно да Израел пусти хиљаде Палестинаца које, из безбједносних разлога, држи у својим затворима.

Два израелска војника лакше повриjеђена у нападу Хезболаха

Два израелска војника повријеђена су јутрос у ракетном нападу Хезболаха на граници са Либаном, саопштила је израелска војска.

Војници су превезени у болницу и, према првим информацијама, у добром су стању, преноси Тајмс оф Израел.

Хезболах је раније саопштио да је испалио ракете "Буркан", које носе тешке бојеве главе, на војну базу Биранит на граници са Либаном.

И Аустрија обуставила финансирање UNRWA

Аустрија обуставља плаћања Агенцији УН за помоћ палестинским избјеглицама (UNRWA) и очекује потпуну истрагу о оптужбама да су њени радници умијешани у напад Хамаса на Израел 7. октобра, саопштило је аустријско Министарство спољних послова.

-Позивамо UNRWA и УН да проведу свеобухватну, брзу и потпуну истрагу о овим наводима - наводи се у саопштењу.

Аустрија се придружује Британији, Њемачкој, САД, Аустралији и Канади, између осталих, у паузирању финансирања хуманитарне агенције која је кључни извор подршке за људе у Појасу Газе.

Десетине погинулих и рањених Палестинаца у новим нападима израелске војске

Више десетина Палестинаца је погинуло и рањено у ноћашњим нападима израелске војске на Појас Газе, јавља палестинска агенција Wафа.

Како је наведено, 23 особе су погинуле у израелском гранатирању куће западно од кампа Нусеират, у централном појасу Газе, док је 14 људи убијено у гранатирању друге куће.

Министарство здравља у Појасу Газе које контролише Хамас јуче је саопштило да је број погинулих Палестинаца у појасу Газе од 7. октобра прошле године повећан на 26.422, а да је повређено 65.087 људи.

И Јапан обуставља финансирање UNRWA

Јапан је одлучио да обустави финансирање Агенције УН за помоћ палестинским избjеглицама (UNRWA), због сумње да су поједини припадници те агенције били умијешани у напад Хамаса на Израел 7. октобра прошле године.

Министарство спољних послова Јапана саопштило је да ће помоћ за UNRWA за сада бити обустављена, док се случај истражује и разматрају мјере које треба предузети, преноси јапанска агенција Кјодо.

Наведено је да је Јапан "изузетно забринут" због наводне умијешаности особља UNRWA у "терористички напад" и да позива ту агенцију УН да истражи случај и предузме одговарајуће мјере како би могла "чврсто да испуни улогу коју треба да има".

Одлуку о привременом финансирању UNRWA већ су донијеле САД, Аустралија, Канада, Велика Британија, Њемачка, Италија, Холандија, Швајцарска и Финска, а после оптужби Израела да је 12 запослених те агенције УН, кључне за помоћ угроженом палестинском становништву, било укључено у прекогранични напад Хамаса.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш саопштио је јуче да ће кривично одговарати "сваки запослени УН умешан у акте терора".

Како је наведено у саопштењу генералног секретара УН, од 12 умијешаних у тај напад, који је резултирао израелском војном операцијом у Појасу Газе, са њих деветоро је раскинут уговор, за једног је потврђено да је мртав, а идентитет преостало двоје се још утврђује.

Истовремено је Гутереш апеловао на владе да наставе подршку UNRWA, после одлуке девет земаља да привремено обуставе финансирање те агенције УН која помаже палестинским избјеглицама.

Ганц: Има времена да се уништи Хамас, нема више времена за таоце

Рат Израела против Хамаса могао би да траје цијелу генерацију, а ослобађање талаца које држи та палестинска милитантна група мора да остане главни приоритет, изјавио је израелски министар у ратном кабинету Бени Ганц.

Ганц је рекао становницима евакуисаних заједница на југу Израела да је потребно хитно ослобађање талаца, јавио је Канал 12.

- Има времена да се уништи Хамас, нема више времена за таоце, они су тренутно приоритет - навео је Ганц.

Према његовим ријечима, за потпуно отклањање пријетње од Хамаса биће потребно вријеме, а очекује се да ће релативна безбједност бити успостављена до лета.

Ганз је истакао да ће израелске трупе у Појасу Газе ускоро стићи до града Рафа који се граничи са Египтом, преноси Тајмс оф Израел.

Абас затражио од земаља које су обуставиле финансирање UNRWA да то преиспитају

Предсједник Палестинске управе Махмуд Абас затражио је данас од земаља које су обуставиле финансирање Агенције Уједињених нација за помоћ палестинским избјеглицама (UNRWA) да преиспитају ту одлуку.

Абас је рекао да би обустављање финансирања довело до кажњавања милиона Палестинаца без оправданог разлога, јавила је званична палестинска новинска агенција WAFA.

 Абас је оптужио Израел да дјелује отворено против UNRWA и да жели да укине рад те агенције, пренио је Си-Ен-Ен.

Десет западних земаља суспендовало је финансирање UNRWA након што су се појавиле оптужбе да су поједини од чланова особља агенције били умијешани у терористичке нападе Хамаса на југ Израела 7. октобра прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана