Гамбија: Индијски произвођач лијекова одговоран за смрт 70 дјеце од болести бубрега

Танјуг
Гамбија: Индијски произвођач лијекова одговоран за смрт 70 дјеце од болести бубрега

БАНЏУЛ - Парламентарни одбор скупштине Гамбије саопштио је данас да је индијски произвођач лијекова "Маиден фарма" одговоран за смрт најмање 70 дјеце од акутне болести бубрега и позвао је Владу Гамбије да у вези са тим покрене правни поступак.

Предсједник парламентарног одбора Амаду Камара рекао је пред посланицима да су сви случајеви обољевања дјеце од акутне болести бубрега у Гамбији повезани са употребом контаминираних сирупа против кашља који су садржали неприхватљиво висок ниво етилен гликола и диетилен гликола.
    
Генерални директор "Маидена" Нареш Кумар Гојал није одмах одговорио на позив Ројтерса за коментар, а претходно је у петак рекао Ројтерсу да његова компанија није учинила ништа погрешно. 
    
Индија је прошле седмице саопштила Свјетској здравственој организацији (СЗО) да је, на основу узетих узорака из индијске компаније „Маиден фарма", чији су производи били довођени у везу са смрћу дјеце у Гамбији, утврђено да су производи били у оквиру спецификације.
       
 Узорци нису били контаминирани етилен гликолом и диетилен гликолом, навео је индијски генерални контролор лијекова у писму СЗО, које је поијељено новинарима у Министарству здравља Индије, пренео је Ројтерс.
    
Свјетска здравствена организација (СЗО) издала је глобално упозорење у октобру да се четири врсте сирупа против кашља, чији је произвођач Маиден, доводе у вези са смрћу најмање 70 дјеце у Гамбији од акутне болести бубрега.
        
СЗО је тада навела да је лабораторијска анализа потврдила неприхватљиве количине диетилен гликола и етилен гликола у четири врсте сирупа против кашља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана