Галузин: Брисел жртва америчко-британске смицалице

Срна
Галузин: Брисел жртва америчко-британске смицалице

МОСКВА - Брисел помаже Лондону и Вашингтону уништавањем веза са Русијом, изјавио је замјеник руског министра спољних послова Михаил Галузин.

Високорангирани руски дипломата оптужио је ЕУ да је постала жртва америчко-британске смисалице у Украјини и да је изгубила шансу да постане независни играч у мултиполарном свијету.

Он је рекао да је спречавање Њемачке, Француске и Русије да се удруже већ дуго циљ Вашингтона и његових најближих савезника.

"Због политичких махинација САД и Британије, прилика за конструктивну сарадњу која укључује Русију, у циљу стварања независног центра моћи на европском континенту, изгубљена је већ деценијама", нагласио је Галузин.

Галузин је поменуо оружани пуч у Кијеву 2014. године и ескалацију тензија између Русије и Украјине која је услиједила, што је довело до војног сукоба прошле године.

Он је напоменуо да Вашингтон користи Украјину као "оруђе, чак и потрошни материјал" у покушају да очува своју свјетску хегемонију.

Галузин је истакао да је саботажа гасовода "Сјеверног тока" прошле јесени "јасно је показала докле су спремни да иду "они који нису заинтересовани за обострано корисну сарадњу између Русије и европских држава".

"Што се тиче сукоба са Русијом, ЕУ је била принуђена да остави за собом сваку независност и безусловно се придржава курса САД", навео је Галузин.

Према његовим ријечима, та одлука је резултирала "брзим смањењем економског и политичког утицаја ЕУ у свијету и погоршала трендове кризе у ЕУ", преноси "Раша тудеј"

Замјеник министра говорио је на почетку скупа на тему Украјине чији је домаћин било Руско историјско друштво. Он је рекао да западни утицај у Украјини укључује искривљавање истине о прошлости нације.

"Актуелне украјинске власти уништавају све што је на било који начин повезивало наше народе", додао је он и изразио наду да историчари могу помоћи да се на крају нађе пут ка помирењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана