Г7 изражава забринутост због изборних резултата у Венецуели

Танјуг
Г7 изражава забринутост због изборних резултата у Венецуели

РИМ – Група индустријски најразвијенијих земаља Г7 данас је усвојила декларацију којом изражава солидарност са народом Венецуеле, као и забринутост због објављених изборних резултата који су изазвали протесте широм те земље.

Предсједник Николас Мадуро прогласио је победу, али је опозиција довела у питање резултате наводећи да бројне независне анкете по изласку са биралишта и бројање гласова указују на убедљиву победу њиховог кандидата, преноси Ројтерс.

Шефови дипломатија Г7 позвали су званичнике Венецуеле да објаве детаљне изборне резултате на потпуно транспарентан начин.

Они су их такође позвали да одмах подјеле све информације са опозицијом и независним посматрачима, наводи се у саопштењу Г7 у које је Ројтерс имао увид.

“Позивамо на максималну уздржаност и мирно, демократско решење”, додали су министри земаља Г7. Министар спољних послова Италије, која тренутно председава Г7 у 2024., навео је да одлучно осуђује режим Мадура.

Антонио Тајани је казао да је то увек чинио, откако обавља функције у европским институцијама, додајући да објављени резултати по свему судећи не одражавају праву вољу народа Венецуеле.

Демонстранти су изашли на улице градова широм те земље, тражећи да Мадуро призна пораз, иако је изборна комисија објавила да је он победио на изборима освојивши 51 одсто гласова. Опозиција, међутим, тврди да је њихов кандидат Едмундо Гонзалес добио двоструко више гласова на основу 90 одсто бирачког материјала до којег су успели да дођу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана