Г20 усагласио текст Делакрације која се тиче и Укрјаине; Кремљ поново инсистира да се испуне услови из житног споразума

ГС -Агенције
Г20 усагласио текст Делакрације која се тиче и Укрјаине; Кремљ поново инсистира да се испуне услови из житног споразума

Рат у Украјини ушао је у 563. дан. У Запорошкој области уништено сједиште Јединствене Русије. Државе не смеју користити силу да би заузеле територију друге земље, стоји у тексту Декларације самита Г20 у Њу Делхију не наводећи директно рат у Украјини. Володимир Зеленски тврди да украјинска контраофанзива напредује брже него што партнери Кијева покрећу нове пакете санкција. Први тенкови "леопард 1" стигли у Украјину. Румунија јача одбрану у пограничним областима због руског гранатирања.

Г20: Државе не смију користити силу да би заузеле територију друге земље

У складу са Повељом Уједињених нација државе се морају уздржати од употребе силе у циљу заузимања територија, навеле су земље Г20 у заједничкој декларацији на самиту у Њу Делхију.

У тексту Декларације истиче се да се све земље морају уздржати

употребе силе против територијалног интегритета и суверенитета или политичке независности било које државе'', наводи се у саопштењу, а преноси Ројтерс.

У тескту декларације не помиње се директно напад Русије на Украјину и рат који још траје.

У декларацији се такође позива на спровођење црноморске иницијативе за безбедан проток жита, хране и ђубрива из Украјине и Русије.

Земље Г20 су током претходног самита на Балију саопштиле, и поред тога што је већина земаља осудила напад на Украјину, да постоје различита мишљења и тумачења сукоба.

Моди: Консензусом усвојена Декларација самита Г20 која укључује и Украјину

Премијер Индије Нарендра Моди рекао је да је Г20 на самиту у Њу Делхију усвојила консензусом декларацију о питањима са којима се та органiзација суочава укључујући рат у Украјини.

Раније је било неслагања око формулације о рату у Украјини. Западне земље које се залажу за снажну осуду Русије сложиле су се око формулације, али је Русија блокирала компромис који је "иначе прихватљив за све остале“, рекао је дипломата ЕУ за Ројтерс.

Параграф "геополитичкa ситуацијa“ остављен је празан у ранијем нацрту завршног саопштења од 38 страница који је прегледао Ројтерс уз договор о 75 других поглавља који покривају питања у распону од глобалног дуга и криптовалута до климатских промена.

Моди није изнео детаље о томе које формулације су лидери постигли. Формулација би могла бити слична декларацији издатој на самиту у Индонезији 2022. године у којој је наведено да иако је већина нација осудила Русију због инвазије , било је и различитих ставова, наводи Ројтерс.

Локалне власти: Двије жртве ракетних напада на Сумску области и Криви Рог

Војна управа Сумске области на Телеграму саопштила је да је цивил подлегао повредама од јучерашњег рактнохг напада на Сумску област.

Са друге стртане, председник Савета одбране Кривог Рога Олександр Вилкул навео је да је једна младић погинуо у руском ракетном нападу на највећи град у централној Украјини.

Додао је да су у нападу повређене 74 особе, од којих су 34 у болници, а три у тешком стању.

Британско Министарство одбране: Прерасподела трупа онемогућава Москву да изводи офанзивне операције

 

Прерасподела руских снага како би се ојачале јединице на југоистоку Украјине вероватно омета способност Москве да изведе офанзивне операције у другим деловима фронта, каже Министарство одбране Уједињеног Краљевства.

У свом најновијем обавештајном ажурирању, министарство је саопштило да су украјинске трупе напредовале према главној руској одбрамбеној линији источно од села Роботине у региону Запорожја.

Украјинске снаге су такође притиснуле руске положаје јужно од Бахмута, постепено напредујући између Клишчијевке и Адријевке, наводи се објави на Твитеру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана