ФСБ:Украјинац саучесник у убиству блогера Владлена Татарског

Танјуг
ФСБ:Украјинац саучесник у убиству блогера Владлена Татарског

МОСКВА - Руска Федерална служба безбједности (ФСБ) и Истражни одбор утврдили су да је 36-годишњи Украјинац, члан терористичке групе, био саучесник Дарије Трепове у терористичком нападу на кафић у Санкт Петербургу у којем је убијен војни извјештач и блогер Владлен Татарски, речено је агенцији ТАСС у ФСБ-у.

-Установљено је да је убиство Фомина (Максима, право име Татарског) испланирао заједно са Треповом члан украјинске саботерске и терористичке групе, украјински држављанин Јуриј Денисов, рођен 1987. године, који је, користећи сервис брзе доставе, путем посредника, њој предао експлозивну направу у Москви, скривену у гипсаној бисти блогера - навео је ФСБ.

Руске власти трагају за Денисовим и у току је процедура његовог стављања на међународну потерницу.

Адвокатски тим Дарије Трепове уложио је жалбу на њено притварање, саопштено је из суда у Москви. Суд у Москви одредио је 4. априла притвор за Трепову до 2. јуна. Према наводима из истраге, Трепова је 2. априла, по упутствима добијеним од људи из Украјине, донијела статуету напуњену експлозивом у кафић у центру Санкт Петербурга и дала је ратном репортеру и познатом блогеру.

Фомин је погинуо у експлозији, а љекарску помоћ је затражило још 40 људи.

Руски Национални антитерористички комитет саопштио је да су терористички чин против Татарског организовале украјинске специјалне службе уз помоћ агената који сарађују са фондацијом Алексеја Наваљног која се у Русији сматра екстремистичком организацијом, а коју, како наводе, Трепова подржава.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана