ФСБ ухапсио руског држављанина који је дигао у ваздух гасовод на Криму

Танјуг
ФСБ ухапсио руског држављанина који је дигао у ваздух гасовод на Криму

МОСКВА- Руска Федерална служба безбједности (ФСБ) ухапсила је руског држављанина, кога су регрутовале украјинске обавештајне службе, а који је дигао у ваздух гасовод на Криму у јуну, саопштила је данас прес служба ФСБ.

У саопштењу се наводи да је ФСБ спријечио криминалну активност руског држављанина рођеног 1980. године који је учествовао у извршењу субверзивног и терористичког акта на објекту енергетске инфраструктуре на Криму на основу налога украјинских специјалних служби, пренио је ТАСС.

Према подацима ФСБ-а, осумњичени је 23. јуна ове године дигао у ваздух гасовод у насељу Кореиз, користећи при томе импровизовану експлозивну направу. Осумњиченог је регрутовала украјинска обавјештајна служба током његовог боравка у Павлограду у Дњепропетровској области у јуну 2022. године, а затим је прошао обуку за субверзивну и извиђачку активност, након чега је упућен на Крим, тврди се у саопштењу.

Како се наводи, ФСБ је у гаражи осумњиченог заплијенио два килограма пластичног експлозива Ц-4 стране производње, два електрична детонатора војне намјене, два електрична упаљача и импровизовано високоексплозивно пуњење.

Истиче се да је руски држављанин признао сарадњу са украјинским специјалним службама у планирању и спровођењу субверзивног и терористичког акта, као и да је у току испитивање његовог саучесништва у другим злочинима на територији Русије. Осумњичени се на, основу закона о тероризму, налази у притвору, наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана