ФСБ Спријечио саботажу, ухапшен украјински агент

ГС/Агенције
Foto: Агенције

МОСКВА/КИЈЕВ - У току је 418. руске специјалне војне операције у Украјини. ПВО систем „патриот" с ракетама стигао у Украјину. Освојене још три четврти у Артјомовску. Украјински дрон оштетио зграду војног комесаријата у Брјанској области Русије.

Зеленски посетио граничне службенике у Волинској области

Украјински предсjедник Володимир Зеленски данас је посjетио Волинску област Украјине, која се граничи са Бjелорусијом и Пољском, гдjе је похвалио рад граничне страже.

видео снимку објављеном на платформи Телеграм, на којем се види како се састаје и разговара са граничарима, он је рекао да му је ''част'' што може да се уживо захвали граничарима који чувају земљу.

-Постоји много важних питања, опремање и заштита државне границе, социо-економска и тренутна безбедносна ситуација у региону, уређење и утврђивање граничне инфраструктуре - рекао је Зеленски у разговору са граничним чиновницима.

Спријечена саботажа, ухапшен украјински агент

Руска Федерална служба безбједности (ФСБ) саопштила је данас да су њени службеници спријечили саботажу у објекту енергетског система у граду Керчу на Криму, те да је ухапшен украјински агент са бомбом домаће израде.

"Федерална служба безбједности Русије у Керчу спријечила је припрему саботаже на објекту енергетског система. Као резултат предузетих мјера, ухапшен је држављанин Русије и Украјине /52/, који је учествовао у припреми овог кривичног дјела", наводи се у саопштењу ФСБ-а.

У стану осумњиченог заплијењена је импровизована експлозивна направа и средство комуникације са преписком са представником украјинских специјалних служби који је координирао његове криминалне активности, наводи се у саопштењу

Запад не може брзо да надомести Кијеву недостатак ПВО муниције

Запад неће успјети лако и брзо да надомести Кијеву недостатак муниције за системе противваздухопловне одбране руског модела, изјавио је британски генерал Ричард Беронс, који предводио команду здружених снага од 2013. до 2016. године.

„Ако се испостави да је тачно да ПВО Украјине, која се у великој мјери ослања на технику и муницију руског модела, има проблем с недостатком муниције, Запад неће моћи лако и брзо да замени тај тип материјала", изјавио је Беронс у интервјуу за „Фајненшел тајмс".

Амерички лист „Волстрит џурнал" је раније пренио, позивајући се на повјерљиве документе Пентагона који су „процурили", да би због недостатка муниције за ПВО око 40 кључних објеката у Украјини могло да остане без заштите.

Позиције руских снага у правцу Авдејевке се побољшавају

Позиције руских одреда побољшане су у правцу Авдејевке, изјавио је вршилац дужности лидера Доњецке Народне Републике Денис Пушилин.

Авдејевка је добро утврђено насеље у ДНР под контролом Кијева. С њене територије украјинска војска гранатира четврти Доњецка. 

Авдејевка је једно од главних украјинских упоришта у доњецком правцу.

Кијев појачава снаге ПВО у доњецком правцу

Кијев појачава снаге противваздухопловне одбране на подручју насеља Славјанск, Краматорск и Друшковка у Доњецкој Народној Републици, која су под његовом контролом, рекао је за Спутњик потпуковник ЛНР у пензији Андреј Марочко.

„У насељима Славјанск, Краматорск и Друшковка примјећено је повећање осматрачких пунктова ПВО, као и технике и ракетног наоружања", рекао је Марочко.

Он је прецизирао да се користи углавном совјетска техника, али да има и западних уређаја. Марочко је додао да тактичко-техничке карактеристике тог наоружања ипак не омогућавају Кијеву да у пуном обиму заштити ваздушни простор.

У купјанском правцу ликвидиране две украјинске диверзантске групе

У правцу Купјанска руска војска је током протеклог дана открила и елиминисала две групе украјинских диверзаната, а уништена је и хаубица 2С3 „акација", саопштио је официр групације „Запад" Дмитриј Шепељавцев за Спутњик.

Према његовим речима, руска артиљерија је спречила три покушаја ротације одреда украјинских снага на првој линији фронта у области насеља Ољшана, Тимковка и Табајевка.

Украјинска противваздухопловна одбрана је приликом покушаја да одбије руске нападе на војне објекте својим ракетама С-300 погодила цивилну инфраструктуру Снигиревског рејона. 

Порушена је школа у селу Васиљевка, али Кијев сада покушава да пренесе кривицу за то на Оружане снаге Русије, изјавио је шеф руске администрације Снигиревског рејона Херсонске области Јуриј Барбашов.

Украјинска војска интезивно гранатира Нову Каховку

Украјинска војска је рано јутрос почела интезивно да гранатира Нову Каховку у Херсонској области, власти града су позвале становнике да остану у склоништима. Осим тога, појачана су и гранатирања насеља и села у Запорошкој области.

Један човек је погинуо, а двоје људи је рањено у минобацачком нападу на Нову Каховку, саопштиле су локалне власти.

Љекари и ватрогасци не могу да реагују јер су гранатиране и ватрогасна станица и амбуланта Прве помоћи.

Члан главног савета администрације Запорошке области Владимир Рогов је Спутњику изјавио да су Оружане снаге Украјине активирале гранатирање насеља која се налазе у зони фронта у Запорошкој области и додао да украјинска војска наставља да групише војску и оклопну технику дуж граница Запорошке области.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана