Москва забринута због пада ракете у Бјелорусији

ГС/Агенције
Москва забринута због пада ракете у Бјелорусији

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 310. дан. Украјинска војска саопштила је да је јутрос оборила свих 16 дронова камиказа. Федерална служба безбедности Русије (ФСБ) саопштила је да је ухапсила једног украјинског држављанина који је наводно планирао терористички напад на Сjеверном Кавказу.

Херсон: Полиција и борци Националне гарде Русије пронашли велику залиху оружја

Полиција и борци Националне гарде Русије пронашли су велику залиху оружја, укључујући пиштоље, пушке и муницију у Херсонској области, саопштила је регионална полиција на Телеграму.         

Полицајци уз подршку бораца Националне гарде Русије извршили су инспекцију у домаћинству једног становника села Болшије Копањи и пронашли оружје и муницију закопане испод стакленика, наводи се у саопштењу, пренио је ТАСС.          

Наведено је да је заплијењено 12 пиштоља Макаров, пиштољи Марголин, ручни пиштољ Иж-77, ракетни пиштољ Шпагин, 20 ловачких пушака различитог калибра и муниција.          

Према ријечима мјештанина, оружје и муницију му је оставила канцеларија украјинске полиције на почетку специјалне војне операције.         

У саопштењу се наводи да се спроводи даља истрага.

Москва забринута због пада ракете у Бјелорусији

Руска и бјелоруска војска су у блиском контакту поводом пада украјинске ракете у Бјелорусији, пошто је тај инцидент разлог за екстремну забирнутост, рекао је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

-У сваком случају, овај инцидент изазива екстремну забринутост, не само међу нама, него и међу нашим бјелоруским партнерима  - рекао је Песков новинарима.

Он је додао да су војске двије земље у “константном контакту” и “блиској координацији” и да дијалог и повјерење између двије земље помажу у брзој размјени информација о овом питању, пренио је “Спутњик”.

Руска истражна комисија: У Мариупољу пронађено више од 3.000 убијених цивила

Више од 3.000 убијених цивила пронађено је у Мариупољу након што је Русија преузела контролу над градом, речено је "Спутњику" у Руској истражној комисији.

-Само у априлу, пронађена су тијела 51 цивила на положајима које су напустиле украјинске снаге. Након потпуног ослобађања и провјере града, број убијених цивила достигао је 3.000 - рекли су из Комисије.

Истражиоци су рекли да је украјинска војска створила вјештачке препреке којима је спречавала евакуацију цивила из града, након што су руске оружане снаге организовале хуманитарне коридоре.

-Пошто нису могли да напусте град и кретали се у потрази за храном, цивили су постали жива мета украјинских казненика који су их убијали разним врстама оружја - навела је Комисија.

Руски истражиоци предложили су стварање специјалне ДНК базе података о убијеним, с обзиром на потешкоће у идентификовању жртава.

Поред тога, Комисија је покренула кривични случај против команданта Оружаних снага Украјине генерала Валерија Залужњег, команданта операција заједничких снага Украјине генерала Олександра Пављука и других војних лидера оптужених за ратне злочине у Мариупољу. Случај је покренут у складу са чланом закона о употреби забрањених средстава и метода ратовања.

ФСБ ухапсила Украјинца због сумње да је планирао терористички напад

Федерална служба безбедности Русије (ФСБ) саопштила је данас да је ухапсила једног украјинског држављанина који је наводно “планирао терористички напад на Сjеверном Кавказу по налогу украјинских специјалних служби и покренула против њега кривични поступак”.

Та служба је навела за ТАСС да је “раније овог мjесеца осујетила покушај присталице украјинских неонациста да изврши терористички напад по наређењу украјинских 22специјалних служби“.

ФСБ је саопштила да је ухапшени Украјинац у Русију стигао као радни мигрант и да је током испитивања признао да је планирао терористички напад, о чему сведочи и видео запис саслушања.

Како се наводи, ФСБ је заплијенила оружје из дома ухапшеног Украјинца.

Британија послала Украјини опрему за уклањање мина

Велика Британија је саопштила да је дала Украјини више од 1.000 детектора за метал и 100 комада специјалне опреме за деактивирање бомби, како би се очистила минска поља, у најновијем пакету војне помоћи Кијеву.

-Руско коришћење мина и гађање цивилне инфраструктуре показују шокантну бруталност Путинове инвазије. Најновији пакет британске помоћи ће помоћи Украјини да безбедно очисти земљу и зграде, док враћа своју територију - рекао је министар одбране Велике Британије Бен Волас, преноси Ројтерс.

Министарство одбране Британије додаје да детектори за метал, које је направила њемачка фирма “Валон”, могу да помогну војсци у чишћењу путева од експлозивних направа.

Украјинско ратно ваздухопловство: Оборили смо свих 16 руских дронова

Команда ваздухопловства Оружаних снага Украјине саопштила је да је јутрос „оборила свих 16 дронова камиказа и додала да су летјелице дошле са југоистока и сјевера“.

Грађани Кијева морали су рано јутрос у склоништа, након што су се огласиле сирене за ваздушну опасност, дан након што је Русија извела јаке ваздушне нападе, јавља Ројтерс.

Непосредно послије два сата иза поноћи по локалном времену, градска влада Кијева издала је упозорење на Телеграму о активирању сирена и позвала је становнике да оду у склониште.

Гувернер Кијевског региона Олексиј Кулеба навео је на Телеграму да су руске снаге у нападу користиле иранске дронове, пренео је Униан.

Очевидац је за Ројтерс рекао да је 20 километара јужно од Кијева чуо неколико експлозија и дејства противваздушне одбране.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана