Фронтекс шаље 50 својих припадника у Финску на границу са Русијом

Танјуг
Фронтекс шаље 50 својих припадника у Финску на границу са Русијом

ВАРШАВА- Европска агенција за граничну и обалску стражу (Фронтекс) саопштила је данас да ће распоредити 50 својих припадника на финско-руској граници.

"Очекује се да ће ово значајно појачање стићи већ сљедеће недјеље, што представља примјер Фронтексове посвећености брзом реаговању и ефикасној подршци", наводи се у саопштењу.

Додаје се да ће помоћ, између осталог, укључивати службенике за надзор границе и подршку за регистрацију миграната.

"Фронтексова подршка Финској превазилази логистику. То је демонстрација јединственог става Европске уније против хибридних изазова који утичу на једну од њених чланица. Ова сарадња показује да када се суочава са сложеним граничним питањима, Европа остаје уједињена, нудеćи подршку кроз опипљиве акције", рекао је извршни директор Фронтекса Ханс Лејтенс.

Премијер Финске Петери Орпо саопштио је јуче да је влада те земље одлучила да затвори све прелазе на граници са Русијом, осим једног.

"Наш задатак је да осигурамо безбиједност Финаца", рекао је Орпо на конференцији за медије и додао да ће остати отворен гранични прелаз Раја-Јосеп.

У новембру је више од 700 људи без важећих путних исправа ушло у Финску преко Русије због чега је Хелсинки оптужио Москву да усмјерава мигранте ка Финској.

Кремљ, са друге стране, одбацује све оптужбе.

"Било би неопходно упутити финске граничаре да одрже консултације са руским граничарима и изнесу све забринутости финске стране. Потребно је проћи кроз све ставке, изнаћи обострано прихватљиво решење, или добити објашњење", рекла је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана