Француско скијалиште најавило затварање због све краће снијежне сезоне

Танјуг
Француско скијалиште најавило затварање због све краће снијежне сезоне

ПАРИЗ - Француско алпско скијалиште Алпе ду Гранд Сер објавило је да се затвара због недостатка средстава за преуређење у цјелогодишњу туристичку дестинацију.

Узрок затварања су проблеми који су проузроковани климатским промјенама, попут смањења снијежних падавина и скраћене зимске сезоне, објавио је Гардијан.

Локални одборници гласали су да се скијалиште затвори, јер више не могу да плаћају одржавање.

Због те одлуке, 200 људи ће остати без радних мјеста и одлука ће такође погодити и оближње село Ла Морт, чија привреда и становништво од 150 људи зависи од зимских спортова.

Власица локалне спортске радње, Лоран Винсен, рекла је да су сви мјештани „шокирани“ одлуком.

„То је ужасна одлука која долази два мјесеца прије него што смо требали да отворимо“, казала је она.

Због недостатка снијега у протекле двије године стазе су се касније отварале, а некада су се и затварале током сезоне због недостатка снијега.

Локална власт је од 2021. године потрошила скоро три милиона евра како би скијалиште било отворено током цијеле године, али званичници су рекли да више немају новца.

Алпе ду Гранд Сер, на надморској висини од 1.368 метара, највећа је скијашка станица у сјеверним Алпима која ће бити принуђена да се затвори.

Отворена је као зимско спортско одмаралиште прије 85 година и друго је најстарије одмаралиште у региону и има 55 километара дугу стазу и три жичаре.

Процјењује се да је 180 мањих француских скијалишта било принуђено да се затвори од 1970-их не само због климатских промјена, већ и због лошег менаџмента.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана