Француски ветеран који је преживио инвазију на Нормандију умро у 100. години

Танјуг
Француски ветеран који је преживио инвазију на Нормандију умро у 100. години

ЛОНДОН - Француски ветеран из Другог свјетског рата, Леон Готије, последњи члан елитне француске јединице која се придружила америчким и другим савезничким снагама у искрцавању на дан Д у Нормандији 6. јуна 1944. године, преминуо је данас у 100. години.

Само неколико мушкараца из француског батаљона од 177 припадника избјегло је смрт или повреде тог дана, у највећој поморској инвазији у историји која је на крају ослободила Западну Европу од нацистичке контроле.

Смрт ветерана објавио је градоначелник Роман Бејл из Уистреама, комуне у Нормандији у коју су се савезници искрцали прије скоро 80 ​​година и где је Готије провео посљедње деценије.

Он је протекле недјеље био у болници због проблема са плућима, рекао је Бејл, преноси Скај њуз.

Готије је рођен 1922. и придружио се морнарици 1940, а касније те године пребачен је Енглеску када је Француска пала под нацистичку окупацију.

На дан Д, Готије са другим борцима из јединице под командом капетана Филипа Кифера, били су међу првима који су извршили напад на плаже у Нормандији под контролом Њемачке.

Готије је говорио да је јединица била "на челу десанта", а британске снаге су их пуштале "неколико метара испред".

-Пуцало се на нас, али смо пуцали и на њих. Када смо стигли до зидова бункера, убацили смо гранате кроз прорезе - додао је.

Због повреде скочног зглоба био је по страни током већег дијела остатка рата. По завршетку рата, радио је у аутомобилској индустрији на изградњи каросерија аутомобила и обучавању механичара, а живео је у Енглеској, Нигерији и Камеруну прије него што се вратио у домовину.

-Напустио нас је последњи члан Киферових командоса, који се са својих 176 француских другова искрцао у Нормандију 6. јуна 1944, херој Ослобођења, Леон Готије. Нећемо га заборавити -написао је на Твитеру француски председник Емануел Макрон.

Иза Готијеа је остало много потомака, укључујући и пра-пра-праунука, рођеног 6. јуна 2017, тачно 73 године након Дана Д.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана